Publicitat
Publicitat

El republicà Mike Huckabee entra a la carrera presidencial dels Estats Units

L'exsenador d'Arkansas anuncia la seva candidatura recordant les seves batalles electorals amb els Clinton en aquest estat

L'exgovernador d'Arkansas Mike Huckabee s'ha sumat a la ja llarga llista de republicans que han anunciat les seves intencions de ser els pròxims candidats a la Presidència dels EUA, i s'ha convertit en el sisè conservador que lluitarà per la Casa Blanca.

Huckabee, que ja es va presentar a les primàries del 2008 i les va perdre contra el senador John McCain, va escollir la seva localitat natal, Hope [Esperança], per fer pública la seva candidatura ahir dimarts.

L'exgovernador va apel·lar a la necessitat de crear llocs de treball de qualitat, lamentant l'increment de la desigualtat i la pobresa en els últims anys al seu país, així com la incapacitat d'aconseguir que els salaris de la classe mitjana augmentin.

Fent un gest de complicitat a la seva localitat natal, va insistir en l'eslògan de la seva campanya, 'From hope to higher ground' [De l'esperança a un lloc més alt], un lema que evoca les seves arrels i el seu enfocament en el desenvolupament d'oportunitats econòmiques per als treballadors nord-americans.

"Vull que hi hagi més gent amb feina perquè no hagin de recórrer a l'assistència governamental", va afirmar davant la seva audiència, que va aplaudir especialment la seva intervenció quan va rebutjar la reforma sanitària de l'actual president, Barack Obama, coneguda com l'Obamacare.

Huckabee es va referir a aquesta llei com "un monstre" que la gent no vol ni necessita, i va assegurar que si arriba a la Casa Blanca impulsarà una reforma sanitària basada en la prevenció i no en la imposició d'assegurances de salut, com ell entén la reforma d'Obama.

Casualment, l'exgovernador d'Arkansas és originàriament del mateix lloc que l'expresident Bill Clinton, un teló de fons ideal per comparar la seva candidatura amb la de la favorita entre els demòcrates, l'exsecretària d'Estat Hillary Clinton.

Així, Huckabee posarà èmfasi durant la seva campanya en el fet que és l'únic republicà candidat que es va enfrontar al que ell anomena "la maquinària Clinton" i va aconseguir vèncer en aquell estat.

De fet, quan la també exprimera dama va anunciar oficialment la seva candidatura el mes passat, Huckabee ja li va fer un gest de complicitat a través de la xarxa social Twitter: "El teu anunci em produeix nostàlgia dels nostres dies de batalla política a Arkansas".

El ja candidat a la Presidència nord-americana, el 2008 es va fer seus els votants clau d'Iowa a les primàries, un estat històricament fonamental per aconseguir la candidatura, però en aquesta campanya s'enfrontarà a unes primàries molt més cares i amb contrincants molt ben finançats.

Encara que no es troba entre els favorits, la candidatura de Huckabee entra amb certa força, aixecat pel programa setmanal que ha estat dirigint en els últims anys a la cadena Fox News i que va arribar a tenir 1,3 milions d'espectadors.

Al costat d'ell ja són a la línia de sortida republicana els senadors Marc Rubio, Ted Cruz i Rand Paul, així com el neurocirurgià Ben Carson i l'exconsellera delegada de Hewlett-Packard Carly Fiorina, a l'espera que se sumin els més que esperats exgovernadors Jeb Bush i Scott Walker.