PRÒXIM ORIENT

Milers de civils fugen de Guta per l’avanç de les forces d’Al-Assad

Milers de civils han fugit els últims dos dies de Guta Oriental, el districte als afores de Damasc bombardejat per les forces de Baixar al-Assad amb el suport de l’aviació russa. L’exèrcit sirià avança ràpidament i ja controla una quarta part de l’enclavament, l’últim feu rebel de la capital siriana. L’Observatori Sirià pels Drets Humans calcula que entre 300 i 400 famílies -milers de persones- han fugit de les zones ocupades pel govern des de dissabte. Una televisió pro rebel, Orient TV, deia que l’avanç de les forces d’Al-Assad havia desencadenat desplaçaments a gran escala, i un resident calculava que hi havia milers de persones en moviment.

Un comandant de l’aliança que dona suport a Al-Assad assegurava ahir que les forces governamentals només havien d’avançar uns pocs quilòmetres per dividir l’enclavament en dos, segons Reuters.

659 morts al districte en dues setmanes

L’assalt terrestre que va començar el 27 de febrer sobre Guta ha deixat centenars de morts civils, tres dies després que el Consell de Seguretat de l’ONU aprovés una resolució que reclamava una treva de 30 dies, arran dels bombardejos i atacs aeris a la zona. Ahir, des de la seu de les Nacions Unides a Ginebra, es tornava a reclamar l’aplicació d’aquest alto el foc a tot Síria i es denunciava el “càstig col·lectiu inacceptable” que pateixen les 400.000 persones que viuen a Guta Oriental. Segons l’Observatori Sirià pels Drets Humans, hi han mort 659 persones des del 18 de febrer, mentre que els coets amb què han respost els rebels sobre Damasc han matat 27 persones. La de Guta és una de les ofensives governamentals més mortíferes d’una guerra que ja fa prop de set anys que s’arrossega i que ha deixat més de mig milió de morts a tot el país.

La guerra multilateral siriana ha escalat en diversos fronts aquest últim any, perquè la caiguda de l’Estat Islàmic ha donat pas a altres conflictes entre actors sirians i internacionals. Turquia, amb el suport de milícies sirianes aliades, també ha guanyat terreny els últims dies contra les forces kurdes del nord de Síria. Els últims avenços de l’ofensiva turca amenaçaven ahir d’envoltar la ciutat d’Afrin, on es calcula que viuen un milió de persones.