Publicitat
Publicitat

Milers d'evacuats a França en el pitjor incendi des del 2003

Els focs del sud de França s'han de sumar als que afecten des de fa més de tres dies l'illa portuguesa de Madeira, que ja han deixat quatre morts

Durant aquesta època de l'any els incendis són malauradament habituals. El vent, les poques pluges i les altes temperatures, sumat a les imprudències humanes, faciliten que petits focs es transformin en incendis devastadors. Els dos casos més recents, controlats però encara actius, els trobem al sud de França, prop de Marsella, i a l'illa portuguesa de Madeira. Malgrat els constants avisos de les autoritats, que alerten la població de l'alt risc d'incendi, cada any per aquestes dates hi ha morts, ferits, persones evacuades i milers d'hectàrees calcinades a causa de les flames.

França, el pitjor incendi des del 2003

Ja són més de 3.000 les hectàrees arrasades pels focs que encara cremen al sud de França en el que suposa el pitjor incendi al país des del 2003. Segons les autoritats, el foc està controlat gràcies a la tasca de prop de 2.500 efectius i diversos avions francesos i italians. Les flames, però, encara cremen i han provocat diversos ferits –hi ha quatre bombers en estat greu després de ser envoltats pel foc–, milers d'evacuats i desenes de cases cremades.

" La sequera dels últims mesos i el fort vent eren una bomba de rellotgeria", ha lamentat el cap d'extinció d'incendis. El foc va començar dimecres prop de la ciutat de Ronhac per causes que encara es desconeixen. Tot i això, no es pot descartar a hores d'ara que l'incendi hagi estat intencionat, segons ha apuntat el ministre de l'Interior francès, Bernard Cazeneuve.

Les condicions meteorològiques adverses van fer avançar el foc a gran velocitat –a uns 2.500 metres per hora, segons han informat mitjans locals– i en totes direccions. Un dels fronts va arribar fins a les portes de la ciutat de Marsella, la segona més important del país, i un altre va arribar fins a pocs metres d'una zona industrial de la localitat de Fos, que emmagatzema importants reserves de petroli.

Madeira, en risc el centre històric de Funchal

L'altre foc important que crema és el de l'illa portuguesa de Madeira i que afecta la capital de l'arxipèlag, Funchal. Les flames han provocat la mort de quatre persones, més de 200 ferits –la majoria, de poca gravetat– i un miler de desplaçats. El foc, originat prop de Funchal, va avançar ràpidament ajudat pel fort vent, la calor i la sequera, i va arribar a amenaçar el centre històric de la ciutat.

Després de tres dies amb incendis actius, el president de la Cambra Municipal de Funchal, Paulo Cafofo, va dir ahir dijous que els focs han causat danys per valor d'uns 55 milions d'euros, amb més de 200 habitatges i edificis afectats, la meitat dels quals totalment destrossats.

Les condicions meteorològiques adverses, sumades a l'orografia escarpada del territori, han dificultat molt la lluita dels bombers contra les flames. A més, aquest incendi se suma als diversos focs que afecten l'illa de Madeira, molts dels quals han sigut provocats. De moment ja hi ha un detingut: un jove de 24 anys veí de Funchal i acusat de provocar l'incendi.

A les pèrdues provocades pel foc cal sumar-hi més problemes. Madeira és un important destí turístic que intenta recuperar la normalitat: "Cal començar la reconstrucció, tornar a la normalitat i restablir la confiança de tothom en Madeira com a destí turístic segur i de qualitat", ha afirmat el primer ministre portuguès, António Costa.

A tot Portugal continuen actius 85 incendis, dels quals sis són de grans proporcions. Els casos més preocupants, segons la cadena de ràdio RTP, són els focs d' Anadia, Arouca i Águeda, al Portugal continental.