Publicitat
Publicitat

Milers de macedonis surten al carrer per demanar la dimissió del primer ministre

L'escàndol per les suposades escoltes massives del govern amenaça de fer caure el conservador Nicola Gruevski

Desenes de milers de manifestants han sortit als carrers de la capital de Macedònia aquest diumenge, agitant banderes macedònies i albaneses, en una exhibició espectacular de la unitat de les minories ètniques contra un govern que està contra les cordes per un escàndol d'escoltes telefòniques.

La multitud ha omplert l'avinguda central davant de l'oficina del primer ministre, Nikola Gruevski, assetjat per una allau de revelacions que les potències occidentals ja adverteixen que generen seriosos dubtes sobre l'estat de la democràcia a l'ex-República iugoslava.

La crisi del govern conservador Gruevski, que fa nou anys que és al poder, és la més gran que viu el país des que la diplomàcia occidental va aconseguir evitar un guerra civil, durant una insurgència ètnica albanesa el 2001, amb la promesa d'obrir el camí cap a la seva adhesió a la Unió Europea i l'OTAN.

Una disputa amb la veïna Grècia sobre el nom de Macedònia té aturada la seva integració a la UE, i en aquest temps els crítics diuen que Gruevski s'ha inclinat cap a la dreta, avivant el nacionalisme i monopolitzant el poder en coalició amb un partit format per antics guerrillers d'ètnia albanesa.

Des de febrer, Gruevski s'ha enfrontat a una onada de vergonyoses revelacions contra ell i els seus ministres, contingudes en converses gravades que deixen en evidència l'estreta vigilància i el fort control a què el govern sotmet periodistes i jutges. També generen sospites de frau electoral. En l'última setmana, dos ministres del govern i el cap dels serveis d'intel·ligència han presentat la dimissió.

El líder opositor socialdemòcrata Zoran Zaev diu que les cintes, que ha batejat com a "bombes", van ser gravades il·legalment pel govern, com a part d'una operació de vigilància massiva que mantenia punxades les comunicacions de 20.000 persones a tot el país, tant aliats com opositors.

Gruevski no ha negat que les veus de les cintes siguin genuïnes, però diu que ell no va ordenar les gravacions i que
l'àudio ha estat manipulat. Zaev ha estat acusat de violència contra l'estat.

L'opositor assegura que diversos milers de manifestants planegen acampar als carrers fins a aconseguir que el primer ministre dimiteixi. Gruevski, de moment, s'ha negat a fer-ho i ha convocat la seva pròpia manifestació per demà, dilluns, i aviva així els temors d'una confrontació.

Diplomàtics occidentals a Skopje estan tractant de fer de mediadors per a una solució a la crisi, i qüestionen el compromís del govern amb la democràcia i els valors europeus.