RÚSSIA
Internacional 02/03/2015

Milers de manifestants desafien la por a Putin

Els opositors denuncien la “campanya d’odi” del Kremlin

Andrew E. Kramer
3 min
Desenes de milers de persones es van manifestar ahir a Moscou en solidaritat amb Borís Nemtsov, el líder opositor assassinat.

MoscouDesenes de milers de persones, que representaven un ampli ventall de partits i moviments polítics, es van manifestar ahir a Moscou per homenatjar el líder opositor Borís Nemtsov, assassinat a trets divendres a la mitjanit al centre de Moscou. Molts portaven cartells en què es llegia “No tinc por”. Nemtsov va ser tirotejat des d’un cotxe per l’esquena poc abans de la marxa, que ell havia convocat per denunciar la intervenció russa a la guerra de l’est d’Ucraïna.

La gran multitud recordava alguns dels grans mítings organitzats a la capital russa fa dos anys, les protestes contra Putin en què els manifestants van agafar com a símbol cintes blanques. Nemtsov havia sigut un dels líders d’aquell moviment. “Si podem aturar la campanya d’odi dirigida contra l’oposició tindrem una oportunitat per canviar Rússia. Si no, ens enfrontem a un conflicte civil massiu -advertia a l’agència Reuters el líder opositor Gennadi Gudkov-. Les autoritats són corruptes i no permeten que sorgeixi res que els pugui amenaçar. El Borís els resultava incòmode”.

Els mitjans de comunicació oficials informaven que més de 56.000 manifestants havien passat pels detectors de metall instal·lats a l’inici de la marxa, que es va desenvolupar enmig de fortes mesures de seguretat. L’organització elevava la xifra de participants fins als 70.000.

Alguns dels manifestants es mostraven convençuts que la marxa suposaria un punt d’inflexió per revitalitzar el pols de l’oposició als carrers de Rússia, però no sembla fàcil. Els crítics amb Putin s’enfronten a fortes traves legals i a un sentiment pro govern atiat en l’actual conflicte amb Ucraïna. I tot i que la dividida oposició va aparcar per un dia les seves diferències per unir-se a la marxa, res apunta que aquest esperit d’unitat perduri.

La multitud, agitant banderes de Rússia i fotografies del líder opositor liberal assassinat, va desfilar pel centre del districte governamental de Moscou, des de la plaça Eslava, al llarg de la riba del riu Moskva, fins a les parets de maó vermell del Kremlin, passant pel pont on Nemtsov -que va passar de vice primer ministre del govern de Borís Ieltsin a opositor del president Vladímir Putin- va ser asassinat. Al pont s’hi acumulaven flors. En una de les pancartes s’hi podia llegir: “Borís, continuarem la teva feina”.

Fins ara hi ha hagut pocs avenços en la investigació: no hi ha detinguts ni s’ha trobat el cotxe en què van fugir els assassins. La policia va escorcollar el pis de Nemtsov i va recollir les gravacions de les càmeres de vigilància pròximes al lloc on es va cometre el crim. Una de les càmeres va captar el moment de l’assassinat, quan al mig del pont un home va disparar quatre trets a Nemtsov i va fugir en un cotxe blanc. El fet que al lloc hi hagués casquets de calibre diferent apunta que es tracta de l’obra d’un sicari.

El Comitè d’Investigació, que ha de fer-se càrrec del cas, va oferir ahir una recompensa de tres milions de rubles (44.500 euros) a qualsevol que pugui aportar “informació valuosa” sobre l’assassinat. L’organisme havia fet una crida als possibles testimonis a col·laborar, ni que fos de manera anònima. El comitè ha pres declaració a la jove ucraïnesa Anna Durítskaia, que passejava al costat de Nemtsov quan va ser tirotejat. El portaveu del comitè, Vladímir Markin, va reiterar que no descarten cap hipòtesi sobre el motiu de l’assassinat: des d’un atac islamista fins a un afer de corrupció.

Un diputat ucraïnès, detingut

La policia va detenir durant la protesta el diputat ucraïnès Aleksandr Gonxarenko, de 34 anys i membre del partit del president Petró Poroixenko, sense explicar els motius de l’arrest. “Jo no portava pancartes ni banderes: em van detenir per la samarreta”, va escriure el mateix diputat al Facebook, amb una fotografia en què se’l veia portant una samarreta amb la imatge de Nemtsov i el lema “Els herois no moren mai”, en ucraïnès, una de les consignes de Maidan. Segons fonts citades per l’agència russa Interfax, Gonxarenko podria ser investigat en relació als enfrontaments que es van produir a la ciutat d’Odessa el 2 de maig de l’any passat, quan una cinquantena de manifestants pro-russos van morir calcinats en l’incendi de la Casa de la Cultura.

stats