CRISI DE L'EURO
Internacional 09/09/2012

Milers de manifestants reben la missió de la 'troica' a Grècia

Grècia es prepara per a una tardor calenta. Milers de manifestants van sortir ahir al carrer a Salònica, la segona ciutat del país, el dia abans que el govern negociï noves retallades amb la troica.

Cristina Mas
3 min
El partit comunista grec, el KKE, va organitzar ahir la seva pròpia manifestació als carrers de Salònica, contra el nou paquet d'austeritat del govern.

BARCELONATres mil cinc-cents policies van prendre ahir els carrers del centre de Salònica, la segona ciutat de Grècia, l'escenari de fins a tres manifestacions diferents (els sindicats, els anarquistes i els comunistes) contra el nou paquet de retallades que prepara el govern. El primer ministre, Andonis Samaràs, hi va fer ahir un breu discurs (res a veure amb el tradicional parlament sobre política econòmica d'arrencada del curs) en la inauguració de la Fira Internacional de Comerç.

El govern ha de negociar avui amb la missió de la troica (Banc Central Europeu, Unió Europea i Fons Monetari Internacional) com retallarà els 11.500 milions d'euros addicionals del pressupost, que li reclamen els creditors per rebre un nou tram d'ajuda del segon rescat del país. El finançament (31.000 milions) està congelat des que el país va anar a les eleccions el maig, uns comicis que es van haver de repetir el 17 de juny, i que van donar una ajustada majoria als partits pro-rescat. La premsa grega ha filtrat que les retallades se centraran en les pensions i els sous dels funcionaris, que ja han vist caure un 40% el seu poder adquisitiu en tres anys.

Després d'haver guanyat les eleccions amb la promesa que renegociaria les condicions del memoràndum per fer-les més suportables pera als grecs, Samaràs va justificar les noves mesures d'austeritat: "intentem minimitzar els efectes de les retallades tant com podem, però hem de fer retallades, perquè aquest és l'únic camí". El primer ministre va recordar que Grècia no rebrà els crèdits si l'informe de la missió de la troica no és favorable. El govern espera que avali també una ampliació d'un o dos anys del termini per complir els requisits macroeconòmics.

Alexis Tsipras, cap de Syriza, la coalició d'esquerra alternativa que va quedar en segon lloc a les eleccions, va participar a les protestes. Va acusar Samaràs d'haver entrat i sortit de la seu de la fira "com un lladre, potser perquè està avergonyit".

Sistema polític fracturat

Els analistes destaquen la fractura en el sistema polític grec, que difícilment podrà suportat una tardor de protesta social, quan les dues centrals sindicals, GSEE i ADEDY, ja negocien la data d'una nova vaga general. Els tres socis de la coalició de govern encara no s'han posat d'acord en les noves retallades. El mecanisme de la troica , que demana noves condicions per aprovar cada tram del rescat, tampoc no contribueix a l'estabilitat.

"Els líders europeus van respirar alleujats en veure que els partits pro-austeritat guanyaven les eleccions de juny. Però van subestimar la revolució a l'escena política grega: Nova Democràcia, el partit de centre-dreta, té nous competidors a la dreta, i els socialdemòcrates del Pasok han estat escombrats per Syriza", explica Malcolm Lowe, hel·lenista de l'institut Gatestone.

Les dades oficials de divendres constaten que després de dos anys d'austeritat, l'economia grega està en caiguda lliure: el PIB es va reduir un 6,3% el segon trimestre, la inversió gairebé el 20% en un any i el consum privat un 8%. "El problema de Grècia és el mateix que el de Portugal i Espanya: una unió monetària inconsistent que ha dividit Europa entre el centre i la perifèria. La competitivitat de la perifèria s'ha destruït i aquí s'ha acumulat un enorme deute públic i privat. El problema no són els estats, sinó els bancs", apunta Costas Lapavitsas, professor d'Economia de la Universitat de Londres. "El govern grec té tanta por de sortir de l'euro que acceptarà tot el que demani la troica . I tragèdia és que el patiment no servirà per a res, perquè més austeritat tampoc no funcionarà".

stats