Publicitat
Publicitat

Milícies iraquianes recluten nens per a la batalla de Mossul

Segons Human Rights Watch, almenys set menors haurien estat reclutats en un camp de desplaçats per lluitar contra l'Estat Islàmic

Milícies iraquianes amb el suport del govern haurien reclutat menors d'edat d'un camp de desplaçats a la regió kurda del país per lluitar contra l'Estat Islàmic (EI). Això és el que  ha afirmat aquest dimarts Human Rights Watch (HRW), que exigeix també a totes les forces de seguretat i grups armats la "desmobilització de tots els combatents de menys de 18 anys, d'acord amb el dret internacional".

Segons fonts citades per l'organització, dues milícies tribals haurien reclutat com a mínim set nens d'un camp situat al sud de la ciutat d'Irbil i els haurien portat uns 80 quilòmetres a l'oest, fins a Mossul, on l'exèrcit iraquià lluita contra l'EI. Segons Bill Van Esveld, investigador de Drets dels Infants, "el reclutament de nens per lluitar a l'operació de Mossul hauria de posar en alerta el govern de l'Iraq". I reclama que " el govern i els seus aliats estrangers han de prendre alguna decisió, si no, hi haurà nens lluitant als dos bàndols", i és que tant l'ONU com HRW han afirmat que l'EI també utilitza menors per combatre.

Desplaçats i combatents

La violència de Mossul ha obligat a fugir milers de persones. Però fora de la ciutat el malson continua, tal com relata un testimoni: "Dues furgonetes van arribar el 14 d'agost al vespre i van reclutar prop de 250 persones. Com a mínim set eren menors d'edat".

El camp de Debaga, a 40 quilòmetres al sud d'Irbil, acull unes 35.000 persones que han hagut d'abandonar casa seva pels enfrontaments entre les forces governamentals i els combatents de l'Estat Islàmic. Durant mesos, dues milícies que lluiten a la zona contra els jihadistes han reclutat persones del camp, tant homes com nens. Així ho expliquen dos testimonis, residents al camp des del març: "Les furgonetes dels milicians arriben buides i marxen plenes d'homes i, en alguns casos, nens". Però van més enllà. Segons els mateixos testimonis, els dos grups armats es nodreixen principalment dels civils desplaçats que viuen al camp.

El drama dels nens soldats

L'ONU prohibeix en el seu  Protocol Opcional la presència de nens en conflictes armats, un document que l'Iraq va ratificar l'any 2008 i que prohibeix explícitament reclutar nens tant als exèrcits nacionals com als grups armats no estatals. HRW reclama als Estats Units i a la resta de membres de la coalició que pressioni el govern iraquià per acabar amb el reclutament infantil, desmobilitzar tots els nens i penalitzar-ne els responsables. També en aquells casos que els nens vagin a lluitar "voluntàriament".

Formalment, els menors d'edat no poden combatre, però la realitat és una altra. Segons dades de l'ONU de l'abril d'aquest any, s'han pogut verificar un total de 362 casos de reclutament de nens soldats en el marc del conflicte de Síria. La majoria s'atribueixen a l'EI, però l'Exèrcit Lliure de Síria i altres grups també podrien haver utilitzat nens per als seus combats.