POLÍTICA ITALIANA
Internacional 25/12/2012

Monti es conjura contra el deute i la casta política

Lluitar contra el deute públic i posar fi a la burocràcia i la corrupció. Aquestes són les claus que l'ex primer ministre italià Mario Monti posa com a condició als partits per repetir al càrrec.

Marc Vidal
3 min
Monti va dir diumenge que no concorrerà a les eleccions però que podria ser cap de govern si els partits l'hi demanen.

BARCELONA.Apostant per Europa i les dones, declarant la guerra a la casta política i la burocràcia, el fins ara primer ministre italià, Mario Monti, va revelar ahir la seva Agenda per a un compromís conjunt , un document de 25 pàgines en què recull les seves propostes per repetir com a cap de govern sense presentar-se a les eleccions legislatives convocades per al 24 i 25 de febrer.

L'excomissari europeu es va mostrar obert diumenge a repetir com a primer ministre -el càrrec que va ocupar fa 13 mesos substituint un desacreditat Silvio Berlusconi- si els partits polítics italians fan seva aquesta agenda, que arrenca amb un cant a l'europeisme i culmina amb una "tolerància zero a la corrupció, l'evasió fiscal i l'economia submergida".

De moment, només les principals formacions centristes li van donar ahir ple suport, entre les quals Futur i Llibertat per a Itàlia, de l'exsoci de Berlusconi Gianfranco Fini; la Unió de Demòcrates Cristians i de Centre, de Pierferdinando Casini, i el president de Ferrari, Luca Cordero di Montezemolo, fundador de la plataforma Itàlia Futura.

A l'espera de la posició que adopti el Partit Democràtic de centreesquerra, liderat per Pier Luigi Bersani -al capdavant a les enquestes-, Silvio Berlusconi va menystenir ahir el document de Monti, que va qualificar com una "agenda sense novetats" en la seva marató televisiva diària.

La recepta econòmicaReduir el deute públic i abaixar els impostos al treball i les empreses

Un dels principals punts del programa de govern del tecnòcrata Mario Monti és la reducció del deute públic a Itàlia, que es manté per sobre del 120% del PIB, tradicionalment des de fa anys. "Només hi haurà creixement econòmic si les finances públiques estan sanejades", diu Monti, que en el seu document es compromet a fer possible aquesta reducció -un 5% anual a partir del 2015- que permetrà rebaixar les càrregues fiscals sobre el treball i les empreses, que quedaran compensades amb una intervenció sobre els grans patrimonis i el consum de luxe. En aquest mateix capítol econòmic, Monti manté el rumb de les liberalitzacions en sectors ara tancats i aposta per revitalitzar la vocació industrial italiana afavorint el crèdit i reduint els costos de l'energia.

Lluita contra la corrupcióGuerra a la casta política i tolerància zero als tripijocs

El document de Monti utilitza un to molt dur per reclamar un canvi de mentalitat a Itàlia que posi la política al servei dels ciutadans. "Cal una regulació clara i rigorosa per als partits polítics i les institucions i imposar la total transparència i integritat", diu l'ex primer ministre tecnòcrata, amb un ull posat en les irregularitats de Silvio Berlusconi i els conflictes d'interessos que vol combatre amb més força. "Menys casta, menys costos", conclou Monti, que proposa reformar la llei electoral i reduir "dràsticament" els fons públics destinats a partits i grups parlamentaris.

Més Europa'Sí' a la integració europea com a vacuna contra el populisme

Com a excomissari europeu, Monti defensa aferrissadament la necessitat d'aprofundir en la integració europea per plantar cara al populisme i la intolerància. "Itàlia ha de lluitar per una Europa més comunitària i menys intergovernamental, més unida i no a dues velocitats, més democràtica i menys distant dels ciutadans", proposa l'agenda de Monti, que assegura que per ser respectat a la UE "no serveix alçar la veu, sinó guanyar-se la credibilitat i poder demanar així polítiques orientades al creixement".

El paper de la donaUn intent de posar fi als tics masclistes de la societat italiana

El document del dimissionari primer ministre dedica un apartat especial al paper de la dona en la vida econòmica i social d'Itàlia. "El paper de la dona ha de canviar per afavorir la seva plena participació en els processos de decisió i fer la societat i l'economia italiana més equitatives i més dinàmiques", diu Mario Monti, que concreta com a mesura per facilitar aquest canvi "reduir els impostos que es paguen pel treball femení" i impulsar una política de conciliació laboral i familiar.

stats