Publicitat
Publicitat

Mor Lee Kuan Ywew, primer cap de govern de Singapur

Va ser l'artífex de la transformació d'una pobra colònia britànica en un centre de comerç internacional

Lee Kuan Yew, el primer cap de govern i arquitecte de la ciutat-estat de Singapur com a centre financer internacional ha mort aquest diumenge als 91 anys, segons ha anunciat el govern. Lee s'havia retirat de l'escena pública i política en els últims anys, pero encara era una figura influent en el govern del primer ministre Lee Hsien Loong, el seu fill gran. En morir encara era diputat al parlament

Lee es va convertir en el primer Primer Ministre de Singapur el 1959 i es va mantenir en el poder durant més de tres dècades, i va ser l'artífex de la transformació d'una pobra colònia britànica infestada per la malària en una de les nacions més pròsperes de l'Àsia. Va combinar les polítiques de lliure mercat amb un estricte control sobre la llibertat d'expressió i l'oposició política. Uns l'aclamen com a visionari i d'altres el critiquen pel seu autoritarisme.

La mort de Lee i la jubilació esperada del seu fill en els propers anys marcaran el final d'una era, però els líders de la indústria diuen que qualsevol canvi de la guàrdia tindrà poc impacte en els negocis a la ciutat-estat, coneguda per les seves sòlides institucions sòlides.

Lee va co-fundar el Partit d'Acció Popular (PAP), que ha governat Singapur de 1959 i va liderar la independència de Malàisia,   el 1965.