GUERRA CONTRA EL TERRORISME
Internacional 06/06/2012

Mor al Pakistan el segon líder d'Al-Qaida en un atac de 'drones'

Declan Walsh / Eric Schmitt
2 min
Mor al Pakistan el segon líder
 D'Al-Qaida en un atac de 'drones'

THE NEW YORK TIMES / ISLAMABADEl número dos d'Al-Qaida, Abu Iahia al-Libi, va morir ahir en un atac de drones -avions no tripulats- dels Estats Units a les zones tribals del Pakistan, segons va confirmar ahir un alt càrrec nord-americà. Es tracta de l'atac contra un sol objectiu més important des que van començar fa vuit anys aquestes campanyes tan controvertides.

L'oficial, parlant en condició d'anonimat per qüestions d'intel·ligència, va descriure Al-Libi com un dels "líders amb més experiència i versatilitat" d'Al-Qaida, i va afegir que havia tingut "un rol importantíssim en els grups que conspiren contra Occident, supervisant les operacions exteriors de la xarxa".

La font no va donar més detalls sobre com s'havia pogut confirmar la mort d'Al-Libi. En els anteriors atacs amb drones contra caps i estrategs d'Al-Qaida, la intel·ligència nord-americana ha monitoritzat els mòbils i missatges de text i d'internet per confirmar l'efecte de les seves missions.

L'atac en qüestió va ser dilluns en un poble petit als afores de Mir Ali, la capital de la província septentrional del Waziristan. Just llavors, l'exèrcit nord-americà va anunciar que l'objectiu havia estat Al-Libi, però no van confirmar-ne la condició. Segons els pakistanesos residents a l'àrea dels bombardejos, va haver-hi 15 persones més mortes, víctimes de l'atac aeri.

Al-Libi, que devia tenir gairebé uns cinquanta anys, es va convertir en el segon d'Al-Qaida, just per sota de l'egipci Ayman al-Zawahiri, després que un comando nord-americà assassinés Ossama bin Laden fa més d'un any. Llavors ja tenia un dels perfils més brillants en el món de la Jihad Islàmica: va escapar-se de la presó dels EUA a Bagram, l'Afganistan, el 2005, i va demostrar-ho fent un seguit de vídeos que el van convertir en una de les veus més reconegudes que esperonaven els atacs contra els EUA. Amb aquests missatges, va esdevenir una de les cares més carismàtiques d'una xarxa en hores baixes.

De totes maneres, no és la primera vegada que informen de la mort d'Al-Libi en un atac amb drones . Els EUA van fer un anunci similar el desembre del 2009 després d'un bombardeig al sud del Waziristan. Però si Washington ara no s'equivoca, significarà un important capítol en una campanya d'atacs aeris que ha enfurismat els líders pakistanesos però que s'ha convertit en una de les eines més efectives del Pentàgon per combatre la insurgència.

Estocada a la Jihad Islàmica

Fent al·lusió al que significarà aquesta mort per a Al-Qaida, l'oficial nord-americà va dir: "Al-Zawahiri es veurà pressionat durament per trobar qualsevol persona que ràpidament pugui calçar-se les sabates d'Al-Libi. Però no hi ha ningú dins la xarxa capaç de reparar aquesta pèrdua, segons les nostres informacions".

L'atac de dilluns va ser el tercer al Pakistan en els últims tres dies. Un tempo que no agrada al Pakistan, enmig de negociacions amb els EUA per tornar obrir les vies de subministrament de l'OTAN cap a l'Afganistan. Washington ha desmentit un increment dels atacs i ha atribuït la coincidència al bon temps.

stats