DEBAT SOBRE LES ARMES
Internacional 04/02/2013

Mor a trets el franctirador Més letal dels Estats Units

Michael Schwirtz
2 min
Chris Kyle firmant l'any passat un exemplar de la seva autobiografia, Un franctirador americà, èxit de vendes als EUA. Un exmarine va matar el veterà de guerra, de 38 anys, dissabte a Texas.

THE NEW YORK TIMES / NOVA YORK.D'ençà que va retirar-se del cos d'elit dels Navy Seals, Chris Kyle, conegut com el franctirador més letal de la història dels Estats Units, entrenava ocasionalment veterans de guerra. Considerava que tornar a disparar era terapèutic, perquè servia per cicatritzar les ferides del camp de batalla.

Però aquesta teràpia va girar-seli en contra dissabte. L'autor del bestseller del 2012 Un franctirador nord-americà: l'autobiografia del franctirador més letal de la història militar dels Estats Units -en la llista dels més venuts del New York Times - va arribar al seu camp de tir habitual a Texas dissabte amb l'esperança d'oferir calma, segons explicava Travis Cox, un amic, però el que hi va trobar va ser la mort.

El jove veterà de guerra a qui s'havia ofert per fer-li pràctiques de tir es va girar en contra de Kyle i d'un amic seu, Chad Littlefiel, i els va disparar fins a la mort abans de donar-se a la fuga en una furgoneta pickup . "El Chad i el Chris intentaven ajudar-lo. I van morir...", deia Cox.

La policia va identificar l'home armat com a Eddie Ray Routh, un soldat retirat de només 25 anys amb un llarg història de problemes psicològics arran d'haver servit a l'Iraq i a l'Afganistan. Les forces de l'ordre, però, no van oferir ahir detalls sobre els possibles motius de l'atac.

El tiroteig va passar a primera hora de la tarda en un camp de tir exclusiu de Texas. Poques hores després, la policia detenia l'exsoldat Routh, acusat de l'assassinat de dues persones.

Kyle era considerat un heroi de guerra als Estats Units. Presumia d'haver assassinat més de 150 persones a l'Iraq i a l'Afganistan. D'ençà que va retirar-se, havia invertit tot el seu temps a crear una fundació dedicada a ajudar els soldats retirats a superar l'estrès posttraumàtic del front. La recepta? Continuar disparant i millorar la punteria.

Una fundació per als veterans

Per això l'any 2011 va fundar FITCO Cares amb l'objectiu de subministrar als veterans de l'exèrcit consell i equipament de tir. Creia que l'exercici i la camaraderia entre compatriotes podia ajudar els exsoldats a tornar al dia a dia. "Va servir el seu país amb un honor extrem. I quan va tornar a casa era un líder en l'ajuda dels seus germans que buscaven oblidar els horrors de la guerra", explicava amb emoció Cox, que també és un exfranctirador i actualment dirigeix la fundació.

Però Kyle, que vivia als afores de Dallas, havia tingut els seus propis problemes un cop va deixar les forces d'elit dels Seals -el mateix cos que va matar el líder d'Al-Qaida, Ossama Bin Laden- el 2009. Va viure a l'Iraq durant els pitjors anys de la insurgència, i el seu lloc de combat era ni més ni menys que passar-se hores dalt d'un edifici en ruïnes amb la seva 300 Winchester Magnum.

Va convertir-se en el millor, i la insurgència iraquiana va arribar a posar preu al seu cap després de batejar-lo amb el sobrenom de Diable de Ramadi. El franctirador, però, preferia pensar que la seva feina no era assassinar dolents, sinó buscar el bé. "Em sento bé perquè no només estic matant algú, sinó que també estic salvant gent", deia el gener del 2012. "El que no em deixa dormir no és la gent a qui he matat, sinó la gent a qui no vaig ser capaç de salvar".

stats