Publicitat
Publicitat

PRÒXIM ORIENT

Mor el pare del nen palestí cremat per colons jueus fa una setmana

Saad Dawabshe, el pare del nen palestí de 18 mesos que va morir la setmana passada al poble de Duma, a la Cisjordània ocupada, va morir ahir a l’hospital Soroka de Beer Sheva, al sud d’Israel, com a conseqüència de les cremades que va patir durant l’atac d’un grup de colons jueus el 31 de juliol. Dawabshe, de 31 anys, tenia cremades de segon grau al 90 per cent del cos. La seva dona i un altre fill de 4 anys continuen ingressats en estat crític.

La mort de Dawabshe es va anunciar pels altaveus de les mesquites de Duma, una petita localitat a mig camí entre Nablus i Ramal·lah. Immediatament van desplegar-se per tota Cisjordània destacaments de l’exèrcit per evitar protestes. L’Autoritat Palestina ha decidit portar el cas davant la Cort Penal Internacional de l’Haia, ja que el considera un crim de guerra.

La policia i els serveis secrets, el Shin Bet, han fet algunes detencions durant l’última setmana. Sospiten que entre els detinguts hi ha colons jueus, com Meir Ettinger, de 23 anys, que podrien estar implicats en l’atac, tot i que de moment no s’ha presentat cap denúncia als tribunals. L’atac va produir-se durant la matinada, quan la família Dawabshe dormia. Alguns veïns van veure dos o tres joves que van llançar còctels Molotov.

L’endemà el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va qualificar l’acció de “terrorista”, però el govern israelià finança generosament les activitats dels colons més radicals, especialment les ieshivot o escoles rabíniques, on sovint s’incita a l’odi i la violència, i on estudien o han estudiat els joves colons detinguts. El ministre d’Educació, Naftali Bennett, líder del partit religiós nacional Casa Jueva, va assegurar ahir que el govern no es mantindrà passiu davant d’aquests atacs. “Lluitarem amb tots els mitjans a la nostra disposició contra el terrorisme jueu”, va dir Bennett, que d’acord amb un informe publicat aquesta setmana ha visitat almenys deu vegades les colònies jueves de Cisjordània des que Netanyahu va formar l’executiu aquesta primavera. Però els atacs contra els palestins es produeixen diàriament i ni l’exèrcit ni el Shin Bet intervenen quasi mai. El Shin Bet afirma que no disposa de mitjans per fer front a les nombroses accions violentes dels colons.

El seu exdirector, Yuval Diskin, ha advertit a Facebook que “el sionisme religiós està en camí de prendre el control de l’Estat d’Israel”. “De fet, estem davant de dos estats i les diferències creixen i estan esdevenint irreversibles”, adverteix Diskin. L’actiu moviment religiós-nacional, que representa Naftali Bennett, entre d’altres, ha assolit nombroses posicions de responsabilitat al si de l’exèrcit i cada vegada hi ha més oficials d’aquest corrent.

Des de la seva posició com a ministre d’Educació, Bennett no oculta que el seu objectiu és fer a les escoles el que ja s’ha fet a l’exèrcit. Tot això fa que cada dia sigui més visible la involució que viu Israel, que allunya el país de qualsevol possibilitat de pau amb els palestins.