Mor un acròbata del Cirque du Soleil en ple espectacle

L'accident va passar a Florida quan Yann Arnaud va caure mentre feia un número aeri

Un dels especialistes de l’aire del Cirque du Soleil va morir dissabte dalt de l’escenari, en plena actuació. El francès Yann Arnaud, de 38 anys, estava fent un número de cordes a una alçada de sis metres dins l’espectacle Volta, a Tampa (Florida), quan es va precipitar al buit. Va morir a l’hospital arran de les ferides provocades per la caiguda. La companyia de circ i les autoritats locals investigaran ara els motius de l’accident. Alguns mitjans locals informen que l’intèrpret va perdre l’anella que el lligava a la corda. Els espectadors van presenciar clarament l’accident:“Va ser horrorós. Se sentien els crits del públic. Allà hi havien nens i estaven fora de si”, ha explicat un testimoni a una televisió local. De fet, per les xarxes corren vídeos enregistrats per espectadors on es pot veure la caiguda. La funció es va aturar immediatament i es van cancel·lar les següents actuacions.

Arnaud, pare de dos fills i resident a Miami, havia participat en espectacles del Cirque du Soleil des de feia 15 anys, de manera que era un dels artistes amb més experiència de la companyia. El president i CEO de l’empresa, Daniel Lamarre, que ha viatjat a Tampa per donar suport a la resta d’equip, ha afirmat:“Ens va sorprendre molt que passés una cosa així tenint en compte la seva experiència”. El seu número, a més, és considerat com a segur. De tota manera, un missatge deixat pel propi artista a Instagram hores abans de l’obra revela que era la primera vegada que feia aquest número amb el seu company Pavel Walczewki: “Després de molta feina, entrenament i posada en escena, el nostre duo de cordes finalment es representarà aquesta nit.Ha arribat l’hora”, deia.

No és la primera desgràcia que ocorre a la famosa companyia canadenca, que té seu a Montreal. En 34 anys d’història han mort fins ara quatre persones, tres dels quals artistes i dos d’ells dalt de l’escenari: el 2009 un intèrpret ucranià va morir en un assaig als quarters generals del circ, el 2013 una equilibrista francesa va caure en ple xou de 'Ka' a Las Vegas i el 2016 va ser el fill del fundador del Cirque de Soleil, un tècnic d’escena, qui va morir en un assaig de 'Luzia'. L’accident ha tornar a fer sonar crítiques pel risc creixent que assumeixen els actors.

'Volta' és l’espectacle més nou que el Cirque du Soleil ofereix en carpa.Es va estrenar l’abril passat i actualment està de gira pels Estats Units. “S’inspira en l’esperit aventurar que impulsa la cultura dels esports extrems”, explica el web de la companyia, i combina sobretot números d’acrobàcies. A casa nostra es podrà veure aviat un altre espectacle del Cirque du Soleil sota una immensa carpa, que ja s’ha aixecat a l’Hospitalet, a la Travessia Industrial just a tocar de l’Estadi Municipal. Feia sis anys que els canadencs no desplegaven carpa a Barcelona o rodalia per manca d’espai (té capacitat per 2.500 persones). 'Totem' es podrà veure del 23 de març fins al 20 de maig i, segons la companyia, convida al públic a un viatge acrobàtic als orígens de la humanitat.