Internacional 03/07/2013

Moren 17 persones per un bombardeig amb 'drone' al Pakistan

L'atac, realitzat a la zona tribal de Waziristan del Nord, hauria tingut com a objectiu un centre talibà

Efe
2 min
Avió no tripulat, conegut com a "drone"

IslamabadAlmenys 17 persones han mort i dues han resultat ferides aquest dimecres en un bombardeig efectuat per un avió no tripulat dels EUA a la zona tribal de Waziristan del Nord, al nord-oest del Pakistan. L'atac de l'avió espia o 'drone', que es va produir passada la mitjanit local, tenia com a objectiu un immoble a la zona de Darpakhel que, segons un membre de l'organisme de coordinació de les zones tribals, era un "centre talibà".

Entre els morts hi ha un cap de la facció insurgent afganesa Haqqani, identificat com Sher Khan. La xarxa Haqqani, amb diversos milers de combatents a les seves files, té un dels seus principals bastions a Waziristan del Nord, des d'on llança atacs contra les forces de l'OTAN i les tropes afganeses del país veí. Els EUA van incloure aquesta xarxa en la seva llista negra d'organitzacions terroristes l'any passat, i la seva activitat s'ha convertit en un important punt de fricció entre Washington i Islamabad pel fet que el grup afganès trobi refugi en territori pakistanès.

Condemna del govern pakistanès

El govern pakistanès ha condemnat "enèrgicament" el bombardeig d'avui i ha reiterat en un comunicat d'Afers Estrangers que els EUA han de posar fi a aquests atacs, ja que són "contraproduents" i comporten "la pèrdua de vides civils innocents". El gabinet encapçalat pel conservador Nawaz Sharif, que porta un mes al poder, ha elevat el to de les crítiques contra els 'drones' respecte a l'anterior govern i ja ha expressat oficialment les seves queixes en diverses ocasions. L'assessor especial d'Afers Estrangers pakistanès, Sartaj Aziz, va afirmar fa dues setmanes davant l'Assemblea Nacional que el seu executiu acabarà amb l'acció dels avions espia dels EUA.

Durant el 2013 s'han registrat al Pakistan gairebé un centenar de morts causats per atacs amb 'drones' nord-americans, mentre que l'any passat en van ser 55 i l'anterior, 63, d'acord amb les dades facilitades per Aziz en la seva compareixença parlamentària.

stats