PRÒXIM ORIENT
Internacional 14/12/2012

Moscou admet ara que Al-Assad perd El control de Síria

Ellen Barry
3 min
GUERRA A ALEP La capital econòmica de Síria, Alep, ja viu immersa en la guerra, i Damasc, des de fa dues setmanes, comença a trobar-se en la mateixa situació. Amb una nova ofensiva, els rebels han aconseguit controlar bona part de la perifèria.

THE NEW YORK TIMES / MOSCOUTant el viceministre d'Exteriors rus com el secretari general de l'OTAN van coincidir ahir sobre el futur negre que auguren al president sirià, i van afirmar que està perdent el control del país després de gairebé dos anys d'un conflicte que ha provocat més de 40.000 morts i que amenaça de desestabilitzar el Pròxim Orient.

Les ombrívoles declaracions -especialment de Rússia, un ferm aliat estratègic de Síria- augmenten més la pressió al líder sirià, Baixar al-Assad, que s'ha vist obligat a recórrer a mesures militars cada vegada més desesperades -inclòs l'ús de míssils balístics Scud- per contenir la insurgència armada que ja ha envaït Damasc, la capital.

El portaveu del Kremlin, el viceministre d'Exteriors, Mikhaïl Bogdanov, va reconèixer ahir que els rebels podrien arribar a derrotar les forces del règim. Desmentia així Al-Assad, que no s'ha cansat de repetir que els atacs arreu del país els causen "terroristes" sense suport popular. "Desafortunadament, és impossible excloure una victòria de l'oposició siriana", va admetre Bogdanov, deixant clar per primera vegada que Rússia considera que el líder sirià pot perdre.

La fi, qüestió de temps

Les declaracions del Kremlin, de què va informar l'agència oficial russa Interfax, van coincidir amb les del secretari general de l'OTAN des de Brussel·les. Anders Fogh Rasmussen va afirmar que el fet que el règim utilitzi míssils balístics -una informació que va sortir a la llum dimecres però que Damasc nega- reflecteix el "profund menyspreu" d'Al-Assad per les vides dels seus ciutadans. Rasmussen, a banda d'això, també va predir la fi del govern. "Penso que el règim sirià s'acosta al col·lapse. Crec que ara és només qüestió de temps", va afegir.

Tot i que els líders dels estats membres de l'Aliança Atlàntica ja havien fet prediccions similars anteriorment, les declaracions del cap de l'OTAN reforcen el creixent consens que les opcions que li quedaven a Al-Assad per continuar al poder gairebé s'han exhaurit. Un punt de vista que ara, aparentment, també comparteix Rússia.

Durant tota la crisi siriana, des de les protestes pacífiques del març del 2011 fins al dur conflicte armat de l'últim any, Moscou ha anat parant els cops procedents de la comunitat internacional i ha protegit diplomàticament Al-Assad dels intents de tombar-lo d'Occident i dels països àrabs.

Però sembla que el Kremlin ha canviat de punt de vista últimament, just després que els enemics d'Al-Assad, agrupats en una nova i incerta coalició, a poc a poc vagin guanyant cada vegada més suport internacional com a representants legítims del poble sirià. "Hem d'encarar els fets, i la tendència actual suggereix que el règim i el govern de Síria estant perdent més i més control i més i més territori", va remarcar Bogdanov des de Moscou.

El viceministre d'Exteriors rus també va dir que s'estaven preparant per evacuar tots els seus ciutadans de Síria, una tasca bastant complexa, ja que des de fa dècades Moscou finança l'educació de molts homes sirians que han conegut la seva dona precisament a Rússia i han format família sota l'empara del règim d'Al-Assad.

Es tracta de la primera vegada que un diplomàtic del nivell de Bogdanov anuncia els plans d'una evacuació, un gest amb un missatge molt clar: dir a Al-Assad que ja no tenen esperances que aguanti gaire més temps. Bogdanov també va dir que Moscou tenia un pla per evacuar tot el seu personal de la seva ambaixada a Damasc, però que encara no ho havia vist necessari.

Control del 60% del territori

Bogdanov va oferir un punt de vista funest del conflicte, i va dir que si en dos anys els rebels havien aconseguit controlar el 60% del territori sirià, en un any i mig més podien controlar la resta. "Si fins ara han mort 40.000 persones, vol dir que encara en perdrem desenes o potser centenars de milers més -va assenyalar-. Si accepteu aquest preu per tombar el president, què podem fer-hi? Esclar que això ho considerem totalment inacceptable".

Les declaracions russes coincideixen amb una escalada de tensió a la capital siriana, amb batalles a la perifèria i atemptats diaris indiscriminats en diversos punts de Damasc que paralitzen la població.

stats