Motí en un centre de presos polítics a Caracas

Els reclusos a la seu del Servei Bolivarià d’Intel·ligència es revolten i denuncien tortures

Un motí a la presó d’El Helicoide de Caracas, on estan detinguts molts dels opositors al règim de Nicolás Maduro, va donar dimecres el control del centre als presos, quatre dies abans de les eleccions presidencials de Veneçuela. Tot i la falta d’informació oficial sobre l’incident, imatges i missatges penjats a les xarxes socials asseguraven ahir que els presos havien aconseguit el control del centre, i que el motiu de la revolta era denunciar la “tortura” a què són sotmesos “diàriament”.

El Helicoide és el nom amb què es coneix la seu del Servei Bolivarià d’Intel·ligència (Sebin), instal·lada en un icònic centre comercial dels anys 50 de Caracas. Membres de l’ONG veneçolana Foro Penal es van concentrar ahir a les portes del centre, amb familiars dels reclusos i alguns advocats, per demanar al govern de Maduro una negociació que posi fi a la situació dins de la presó. Demanaven la formació d’una “taula tècnica” amb participació del govern, el defensor del poble, l’Església, organitzacions de drets humans i advocats.

Alguns dels interns a la presó van difondre vídeos a les xarxes socials demanant la intervenció del Vaticà, segons l’agència Efe. “Aquí hi ha gent que ni tan sols ha estat presentada davant d’un tribunal. La nostra situació és molt delicada. Hi ha ferits. Nosaltres només estem demanant la intervenció dels organismes internacionals, de l’Església catòlica, la Creu Roja”, deia l’opositor Vilca Fernández, que va ser detingut l’any 2016 i encara no es coneixen els detalls de la seva detenció. Fernández mateix va fer una crida a “la Santa Seu i el papa Francesc” perquè intervinguin. Representants de la Conferència Episcopal de Veneçuela es van desplaçar fins a la seu del Sebin, però no els van deixar entrar.

El fiscal general del país, Tarek Saab, va explicar que havia enviat una comissió de la fiscalia al centre, que va parlar amb un representant dels presos per respondre a les seves peticions. Tot i així, els familiars dels reclusos que esperaven notícies a la porta asseguraven que no els havien donat cap informació.

“Necessitem ajuda”

En els vídeos penjats a les xarxes, diversos presos denunciaven tortures, detencions sense judici, negació d’atenció mèdica i la presència de menors d’edat entre els detinguts al centre.

Entre els presos hi havia el ciutadà nord-americà Joshua Holt. La seva família diu que va viatjar a Veneçuela el 2016 per casar-se amb una dona que havia conegut per internet i va ser detingut amb acusacions fabricades, diuen, sobre comerç d’armes. “El Helicoide, la presó on soc, ha caigut. Els guàrdies són aquí i la gent està intentant entrar a la meva habitació i matar-me. Què fem?”, deia Holt en un vídeo a Facebook. Més tard apareixia en un altre vídeo entremig de dos homes: “Soc aquí per mostrar que no estic segrestat. L’única gent que segresta és el govern de Veneçuela. Necessitem que la gent ens ajudi”.