Publicitat
Publicitat

Multa de 3.500 euros per a Erdogan per insultar un artista

El president turc va danyar psicològicament l'autor d'una escultura que va titllar d'"abominable"

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha estat condemnat a pagar 10.000 lires, un 3.500 euros, d'indemnització a un artista turc per haver qualificat d'"abominable" una de les seves escultures, que al final va ser enderrocada, informen avui els mitjans locals.

Un tribunal d'Istanbul va considerar Erdogan culpable d'haver provocat un "dany psicològic" l'artista Mehmet Aksoy per haver anomenat "abominable" a la seva obra Monument a la Humanitat, erigida a la ciutat de Kars.

Els fets es remunten al 8 de gener de 2011, quan en una visita a aquesta ciutat Erdogan, per llavors primer ministre, va mostrar el seu disgust i va exigir l'enderrocament de l'escultura de 30 metres d'altura.

L'obra representava un cos humà dividit en dues com a símbol de la separació entre Armènia i Turquia, la frontera -a 40 quilòmetres de Kars- roman tancada des de 1993 a causa de les desavinences entre els dos països.

Poc després dels comentaris d'Erdogan, l'alcalde de Kars i membre del partit AKP, fundat per Erdogan, va ordenar l'enderroc de l'escultura.

La defensa d'Erdogan va argumentar durant el procés que les paraules del president no van ser un insult sinó una simple crítica.

La polèmica sobre aquesta obra va començar el 2005, quan l'anterior alcalde, un membre de l'AKP que es va passar a l'oposició, va encarregar a Aksoy la construcció d'un monument que simbolitzés l'amistat turc-armènia.

No obstant això, quan el monument encara estava en la seva fase de construcció, l'alcalde va canviar de partit i les autoritats culturals d'Ankara van decidir aturar l'obra argumentant que s'aixecava en un lloc històric