NOVA ERA A EGIPTE
Internacional 09/08/2012

Mursi depura la cúpula de seguretat per l'atac al Sinaí

Kareem Fahim
3 min
Una columna de blindats de l'exèrcit egipci estacionada ahir al nord de la península del Sinaí després de l'operació contra suposats milicians islamistes que va provocar 20 morts.

THE NEW YORK TIMES / AL-ARIX (EGIPTE)El president d'Egipte, Mohammed Mursi, va cessar ahir el cap d'intel·ligència del país i va reclamar al ministre de Defensa que rellevi el comandant de la policia militar egípcia, en el que significa un cop a l'aparell de seguretat després de la matança diumenge de 16 soldats a la península del Sinaí. Mursi també va nomenar un nou cap de la guàrdia presidencial i va fer plegar el governador de la província del Sinaí del Nord, on va passar l'atac, el més mortífer de les últimes dècades.

Els moviments són un cop de força del president Mursi per fer valer el seu poder davant l'exèrcit egipci, que va prendre les regnes del país després de la caiguda de Hosni Mubàrak i manté bona part de la seva influència a l'esfera política egípcia, i també un intent d'acabar amb les crítiques d'haver reaccionat amb poca contundència a l'atac de diumenge.

La remodelació es va saber el mateix dia que l'exèrcit egipci va llançar una ofensiva a la península del Sinaí en la que va ser la mobilització bèl·lica més important en aquesta zona, desmilitaritzada des de la Guerra del Yom Kippur, el 1973. Després de la matança de diumenge, dimarts a la nit hi va haver nous incidents quan un grup d'homes armats van assaltar set punts de control de l'exèrcit i una fàbrica de ciment -propietat dels militars-, en una sèrie d'atacs coordinats en què van resultar ferides almenys dues persones. Helicòpters de combat egipcis van respondre amb raids a la zona de Xeikh Zuaied, a prop de la frontera de Rafah. La premsa oficial va parlar d'almenys 20 morts.

Les forces de seguretat egípcies culpen dels atacs les milícies islamistes instal·lades al Sinaí -que han augmentat en nombre des que va esclatar la revolta contra Mubàrak, quan els efectius de seguretat pràcticament van desaparèixer de la zona- i els milicians de Gaza, que segons afirmen van participar diumenge en l'atac als soldats.

Protesta contra el govern

El nou president egipci, dels Germans Musulmans, va haver de cancel·lar dimarts, de manera inesperada, la seva assistència al funeral dels soldats morts. Poc abans, el seu primer ministre, Hixam Qandil, havia quedar atrapat en una manifestació contra la germandat. "Tu els vas matar, gos", cridava un dels manifestants al primer ministre. Les imatges el mostraven envoltat de guàrdies de seguretat protegint-lo dels manifestants, que agitaven sabates a les mans en senyal de menyspreu. Un d'ells duia un cartell on es llegia: "Aquest funeral és per als egipcis, no per als Germans Musulmans ni per al seu president".

En absència de Mursi, el ministre de Defensa, el mariscal Mohammed Hussein Tantaui -que governava Egipte fins a les eleccions presidencials-, va presidir els funerals, caminant darrere dels fèretres coberts amb banderes. Tot un símbol dels desafiaments que afronta Mursi com a primer líder islamista en un país profundament polaritzat.

L'atac contra els soldats, que ha representat la primera crisi real de Mursi, ha agreujat l'enfrontament polític entre els Germans Musulmas i els seus rivals, els laics, inclosos els poderosos líders militars d'Egipte. "És la divisió de sempre -explica Mustafà Kamel el-Saiid, professor de ciència política a la Universitat del Caire- però amb nous arguments".

La feblesa del president en aquest episodi es deriva de la seva proximitat amb Hamàs, una branca dels Germans Musulmans d'Egipte, que governa la franja de Gaza. Mursi havia promès alleujar les restriccions a Gaza obrint els passos fronterers. I ara els crítics amb Mursi denuncien que aquesta relació amb el grup palestí és un llast per al seu govern.

stats