CURSA PRESIDENCIAL
Internacional 25/03/2013

Musharraf torna al Pakistan

El general vol liderar el seu partit per a les eleccions del maig després de quatre anys fora del país

Salman Masood
3 min

The New York Times / IslamabadL'expresident del Pakistan Pervez Musharraf va posar fi ahir a quatre anys d'exili autoimposat i va tornar al país amb l'objectiu de liderar el seu partit per a les eleccions del maig. Procedent de Dubai, va aterrar a l'aeroport de Karachi, on una petita multitud es va congregar per donar-li suport. "Jo respecto les vostres emocions", va dir el general, saludant els seus seguidors. "Gràcies, gràcies", responia mentre li cridaven "Llarga vida a Musharraf!"

"Només tinc por de Déu, i de ningú més. Arrisco la vida, però vull salvar el Pakistan", va dir Musharraf, de 69 anys, després que militants talibans l'amenacessin de mort dissabte. Els talibans van difondre un vídeo on es veia un grup de guerrillers que formarien un esquadró dedicat en exclusiva a assassinar-lo si tornava al Pakistan. El general ha sobreviscut a diversos intents d'assassinat dels talibans i d'Al-Qaida. Durant el seu mandat, es va enfrontar amb el radicalisme islàmic, sobretot a les regions inestables del nord-oest del país, on els talibans afganesos han buscat refugi per la pressió de les tropes nord-americanes.

A Musharraf l'espera una llarga llista de processos judicials oberts, però abans de tornar va aconseguir que li fixessin una "fiança per avançat" per evitar la detenció en dos casos penals per les morts de l'exprimera ministra Benazir Bhutto i el líder balutxi Nawab Akbar Bugti. Musharraf es proclama innocent en tots dos casos. El general té un termini de deu dies per presentar-se davant del jutge.

La notícia del retorn de Musharraf va quedar gairebé eclipsada pel nomenament d'un nou primer ministre interí, una decisió molt esperada pels analistes polítics. El cap de la comissió electoral va anunciar que Mir Hazar Khan Khoso, un jutge jubilat, liderarà un govern provisional fins a l'11 de maig, data prevista per a les eleccions generals.

Khoso, de 84 anys, era el cap del ministeri de Justícia a la província del Balutxistan, i el seu nomenament va ser molt ben acollit als cercles polítics pakistanesos. "La meva primera prioritat és celebrar unes eleccions justes, lliures i transparents", va dir Khoso als periodistes a Islamabad.

Musharraf espera que el seu partit, la Lliga Musulmana del Pakistan, serà capaç d'oferir una tercera via per als votants, molts dels quals estan decebuts pel Partit Popular del Pakistan, encapçalat pel president, Asif Ali Zardari, i pel partit de l'exprimer ministre Nawaz Sharif.

Alternativa política

A més, Imran Khan, una popular estrella del criquet que s'ha passat a la política, ja està guanyant pes com a alternativa als grans partits, diuen els analistes. Khan va encapçalar una marxa a la ciutat oriental de Lahore dissabte a la nit, envoltat per una sorollosa multitud de centenars de milers de dones i joves, que omplen les seves bases.

Els analistes polítics descarten que Musharraf guanyi l'aposta per recuperar la seva carrera política. "No podrà tenir cap impacte polític significatiu", assegurava Faruq Hameed Khan, un general de brigada jubilat i columnista del diari en anglès The News. El míting que havia programat a Karachi ahir va ser anul·lat per motius de seguretat. El retorn de Musharraf va quedar molt lluny del d'altres líders polítics que van tornar al país de l'exili, com Bhutto o Sharif (favorit a les eleccions del maig), que van aplegar desenes de milers de persones als aeroports de Karachi o Islamabad.

El general Musharraf va prendre el poder amb un cop d'estat incruent el 1999, que va ser ben vist per bona part dels pakistanesos davant la rampant corrupció dels polítics civils. Però malgrat haver obtingut bons resultats econòmics en un primer moment, l'impacte de la guerra de l'Afganistan i la seva reticència amb els partits polítics van fer créixer els seus detractors.

El 2007 va intentar cessar Iftikhar Muhammad Chaudhry, president del Tribunal Suprem, que es mostrava inflexible amb la corrupció. Això va desencadenar un moviment opositor encapçalat pels advocats del país, amb suport dels líders polítics de l'oposició, que va afeblir el govern de Musharraf i li va restar suports. Els seus aliats van perdre les eleccions del 2008 i quan el nou govern va amenaçar amb una moció de censura va dimitir.

Un any després va marxar del país davant els càrrecs presentats contra ell per no haver donat prou protecció a l'exprimera ministra Benazir Bhutto, que va ser assassinada l'any 2007. Els processos judicials oberts havien endarrerit fins ara el seu retorn, anunciat diverses vegades.

stats