Publicitat
Publicitat

Nebraska aboleix la pena de mort

És el dinovè estat dels EUA que la rebutja després d'una ajustada votació

Nebraska s'ha convertit en dinovè estat –de cinquanta– a abolir la pena de mort als EUA, gràcies a una votació molt ajustada que ha aconseguit revocar el veto imposat pel governador, Pete Ricketts, en contra de la iniciativa.

Pocs s'imaginaven al gener, quan el senador Ernie Chambers va presentar per enèsima vegada en 40 anys la seva iniciativa per abolir la pena de mort al feu conservador de Nebraska, que finalment prosperés.

Tampoc el republicà Ricketts, que aquest dimarts va vetar la llei de Chambers, aprovada la setmana passada per 32 vots a 15, confiant en el seu poder de convicció per forçar un canvi de vot en alguns dels senadors i impedir que la votació arribés als 30 necessaris.

La seva campanya va aconseguir que dos dels senadors que havien donat suport inicialment a l'abolició es retractessin, però 30 sí que van votar a favor i tan sols 19 en contra, la xifra necessària per aprovar-se la iniciativa.

La pressió dels partidaris de la pena capital

Abans de votar, Chambers va demanar als seus col·legues que no es deixessin intimidar per la "pressió política" dels partidaris de la pena capital, que ha inclòs nombroses trucades, correus, visites i fins i tot amenaces.

"Estem votant una cosa que em transcendeix a mi, que transcendeix aquest estat i que transcendeix aquesta legislatura", va constatar.

Amb Nebraska, la pena capital ja ha estat abolida en 19 dels 50 estats, mentre que en una altra desena regeixen moratòries o directament no s'aplica, fet que deixa en minoria els que encara executen presos, com Texas, Florida, Missouri o Oklahoma.

Els últims a abolir-la van ser Maryland (2013), Connecticut (2012), Illinois (2011), Nou Mèxic (2009) i Nova York i Nova Jersey el 2007, tots considerats progressistes o moderats.

Nebraska es va convertir així en el setè estat a abolir la pena de mort en l'última dècada, però també en el primer considerat conservador des que el 1973 ho fes Dakota del Nord.

Etiquetes