30/04/2015

Nepal: tragèdia humana i cultural

3 min
Nepal: tragèdia humana i cultural 340.000 persones fugen de la vall de Kàtmandu

HistoriadorMentre la xifra de víctimes provocades pel terratrèmol del Nepal sembla que no té aturador i la magnitud de la tragèdia augmenta dia rere dia, els efectes desastrosos sobre el patrimoni cultural també es van fent cada cop més evidents. El Nepal és un país amb una llarga història i amb una herència artística de primer ordre mundial, concentrada sobretot a la vall de Kàtmandu, on trobem les ciutats de Kàtmandu, Bhaktapur i Patan, que fins a finals del segle XVIII van ser les capitals de petits regnes independents. Els seus sobirans van mirar sempre de deixar-hi una profunda empremta artística, com a mostra del seu poder polític, i això explica el ric patrimoni cultural d’aquesta regió de l’Himàlaia. A l’arquitectura reial cal afegir-hi l’estrictament religiosa constituïda per múltiples temples i monuments hindús i budistes, producte de la devoció dels habitants de la vall i dels països veïns, com ara el Tibet i l’Índia.

La Unesco té catalogats actualment com a Patrimoni de la Humanitat fins a set conjunts arquitectònics de la vall de Kàtmandu, els quals estan classificats en tres grans grups: les anomenades places Durbar de Kàtmandu, Patan i Bhaktapur; els temples hindús de Pashupatinath i Changu Narayan, i els gegantescos stupes budistes de Swayambhu i Boudhanath. Malauradament, bona part d’aquests monuments han quedat seriosament afectats pel terratrèmol.

Dels deu o dotze edificis, la major part del segle XVII, que conformen cadascuna de les places Durbar, un mínim de tres o quatre han quedat totalment destruïts i la majoria han patit greus desperfectes. A la plaça Durbar de Kàtmandu, el temple Kasthamandap, origen del nom de la ciutat, i el temple Maju Deval, dedicat a Shiva i conegut per la seva prolífica imatgeria eròtica, s’han ensorrat sense deixar rastre. Per la seva banda, la Torre Basantapur de nou plantes ha quedat reduïda a la meitat de la seva alçada original. Tots tres eren excepcionals joies de l’art dels newars, el poble d’origen tibeto-birmà autòcton de la vall, malgrat la seva inferioritat numèrica davant els nepalesos d’origen indoeuropeu. A la plaça Durbar de Bhaktapur, cal destacar també el col·lapse del temple Vatsala Durga, fet de pedra grisa i amb més de quatre-cents anys d’història.

Els stupes budistes s’han mantingut drets. Es tracta d’antigues estructures molt sòlides amb un diàmetre imponent que els atorga una gran estabilitat estructural. Tot i així, l’ stupa de Swayambhunath, construït al segle V, mostra una esquerda clarament apreciable i alguns dels petits stupes que hi ha al seu voltant s’han desplomat. En aquest cas, els monjos tibetans de la comunitat de refugiats que té cura del complex budista han iniciat les reparacions més urgents.

Ensorrades cases de 300 anys

Al costat d’aquest patrimoni de valor excepcional, molts altres monuments han desaparegut. Ha caigut la torre de Dharahara, de 60 metres d’alçada i construïda el 1832, encara que ja s’havia enfonsat en el terratrèmol del 1934 i havia estat, per tant, reconstruïda. La torre tenia un valor icònic destacat com a mirador de la ciutat i atracció turística, la principal, i gairebé única, font d’ingressos de la vall. D’altra banda, bona part dels cascos antics de les ciutats de la vall, formats per cases de gran valor arquitectònic d’estil newar amb més de 300 anys d’antiguitat, s’han ensorrat definitivament i s’afegeixen a aquelles que ja havien estat destruïdes en els darrers anys per construir-hi edificis moderns. No queda gens clar, com l’estat nepalès, per a molts un estat fallit i amb un dels índexs de desenvolupament més baixos del planeta, serà capaç de superar les dues tragèdies provocades pel terratrèmol: la humana i la cultural.

340.000 persones fugen de la vall de Kàtmandu

Fins a 340.000 persones han abandonat la vall de Kàtmandu per la por a les rèpliques del terratrèmol i a la propagació de malalties, segons va informar ahir la policia nepalesa. El balanç de morts continuava ahir en més de 5.000 persones i els ferits superaven ja els 11.000. El nombre de desplaçats total continuava sent de 450.000. Alhora, l’ONU va xifrar en 415 milions de dòlars (380 milions d’euros) la necessitat d’ajuda més urgent per als damnificats d’aquesta gran catàstrofe natural, uns vuit milions de persones. Segons els seus càlculs, el terratrèmol va destruir 70.000 edificis i en va deixar malmesos mig milió més. Però, a més de la reconstrucció, l’ajuda urgent passa per l’aigua, aliments, instal·lacions de sanejament, material mèdic i protecció a les víctimes, especialment els nens. El govern del país necessita 500.000 tendes de campanya per allotjar encara més damnificats (de moment n’ha distribuït 4.700). Però també hi ha encara alguna bona notícia. Els equips de rescat van aconseguir ahir treure amb vida un nepalès de 28 anys que havia passat 80 hores sota la runa.

stats