Publicitat
Publicitat

Vicky Sherpa, testimoni del terratrèmol al Nepal: "Cada cinc minuts hi ha tremolors i les roques cauen a la carretera"

La cooperant catalana ha quedat atrapada amb un grup d'enginyers quan tornava d'un poble afectat pel sisme de fa dues setmanes cap a Kàtmandu

La cooperant catalana Vicky Subirana –coneguda com a Vicky Sherpa i creadora de la Fundació EduQual– ha estat testimoni directe del terratrèmol que aquest dimarts ha tornat a sacsejar el Nepal. Subirana tornava en cotxe de la població de Sindhupalchok, afectada pel sisme de fa dues setmanes, cap a Kàtmandu. Anava amb membres de la seva ONG i s'han trobat de sobte que el terra tremolava. Es tractava d’una de les rèpliques del sisme de 7,4 graus que hi ha hagut aquest dimarts amb epicentre a l’Everest. Han tingut sort perquè han sobreviscut i no han resultat ferits, però han quedat atrapats entre dues esllavissades. A la zona també hi havia atrapats un grup d’enginyers canadencs experts en terratrèmols que intentaven trobar la manera de sortir d'allà i rescatar la resta de persones que havien quedat atrapades en aquesta carretera."Estic malament perquè ens hem trobat amb el terratrèmol a la carretera. Feia 5 o 10 minuts que havíem sortit i han començat a caure roques. Estem bloquejats", ha explicat entre llàgrimes en una entrevista per telèfon a la cadena COPE i una altra amb Catalunya Informació. "M’han dit que els morts ja es compten a centenars", ha afegit. "No sé com sortiré d’aquí, estan obrint pas com poden, però el terra encara es mou, cada cinc minuts hi ha tremolors, els arbres cauen a la carretera".

Vicky Sherpa estava participant en les tasques per ajudar la població a refer-se del terratrèmol anterior. "Hi ha famílies que encara busquen els desapareguts, i al poble on he estat aquests dies no ha arribat cap ajuda, no ha arribat ni l'Unicef, no tenen menjar, no tenen res. Nosaltres portarem els nens orfes a la nostra escola, però ara anàvem a Kàtmandu precisament per organitzar-ho tot i ens trobem amb un altre terratrèmol", ha dit.

Les situacions d'emergència, per tant, s'acumulen, perquè encara durava el caos provocat per l'altre sisme. "No se saben organitzar –ha afegit–, els veïns de les cases que no han caigut continuen com si res en comptes de participar en les tasques de rescat o marxar a una zona més segura". La cooperant catalana ha demanat suport econòmic per poder reconstruir el país: "Necessitem ajuda, hem de reconstruir això i ajudar les famílies que no tenen res". Subirana ha demanat a la gent que consulti  la pàgina de Facebook de la seva ONG per saber com evolucionen els fets, què estan fent ells i el que necessiten.