ELECCIONS A ISRAEL
Internacional 21/01/2013

Netanyahu intenta frenar la fuga de vots a la dreta

Els sondejos de les eleccions de demà a Israel apunten a un desgast de la coalició de govern de Netanyahu. El líder del Likud ha recuperat l'amenaça iraniana per evitar la fuga de vots cap a la ultradreta.

Anna Garcia
3 min
L'ultradretà Naftali Bennett, del partit Casa Jueva, saluda estudiants d'una escola militar.

JERUSALEMNingú, a hores d'ara, discuteix que les urnes donaran demà la victòria a la coalició liderada per l'actual primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu. El pronòstic de les enquestes -davallada d'escons del tàndem format pel seu partit, el dretà Likud, i el de l'exministre d'Exteriors, Avigdor Lieberman, l'ultranacionalista Israel Beitenu, en benefici del partit ultradretà Casa Jueva, del carismàtic Naftali Bennett- ha dretanitzat el discurs de Netanyahu durant la campanya. Els sondejos parlen d'entre 32 i 34 diputats; ara en tenen 42. Els analistes assenyalen diversos factors que han influït en la possible pèrdua d'escons de la coalició electoral, com el mateix fet que Netanyahu i Lieberman vagin junts, el fet d'haver deixat en un segon pla el discurs tremendista sobre l'amenaça de l'Iran i també la creixent inestabilitat de la zona.

Però en el tancament de la campanya, el discurs de Bibi, com és conegut popularment Netanyahu, ha canviat. Ahir va llançar un missatge centrat en la seguretat, el tema que més pot tocar la fibra sensible dels israelians i on ell se sent més fort.

El problema del Pròxim Orient, va dir, no és la construcció als assentaments de Cisjordània o a Jerusalem Est, sinó la fabricació d'armes nuclears per part de l'Iran, les armes químiques de Síria i l'extremisme islàmic que s'està estenent a l'Àfrica i que amenaça d'arribar a tota la regió. "La història no perdonarà els que permetin que l'Iran aconsegueixi armes nuclears", ha avisat Netanyahu, que per no sentir-se el més "moderat" en una possible coalició amb l'extrema dreta, podria convidar al seu pròxim govern els partits centristes de Hatnua, liderat per Tzipi Livni, i Yesh Atid, de Yair Lapid. Livni i Lapid ja han advertit que no entraran en cap coalició si la Casa Jueva també hi és.

Aquesta postura dels centristes coincideix amb la publicació d'un vídeo gravat el 2011 on Jeremy Gimpel, membre de la Casa Jueva, parlava de la possibilitat de fer volar la Cúpula Daurada, un dels llocs sagrats de l'islam a Jerusalem. Gimpel ha dit que es tractava d'una broma i ha qualificat la seva publicació d'"atac polític barat".

També en un últim esforç abans de les eleccions, Lieberman, el número 2 de la coalició Likud-Beitenu -que arrossega la majoria del conservador vot rus, el 15% de la població d'Israel-, ha centrat el seu missatge en el fet que Israel seguirà construint als assentaments, i que estan disposats a asseure's a negociar amb els palestins sense precondicions. Dos missatges molt diferents destinats, per una banda, a atreure els colons que podrien votar la Casa Jueva i, per l'altra, a la dreta més moderada, expulsada de la direcció del Likud en les últimes primàries, que veu que el tema palestí és oblidat en aquesta campanya. A més, Lieberman diu que no es creu els sondejos i que la seva coalició aconseguirà 40 escons, i promet tornar al ministeri d'Afers Exteriors quan s'acabi el seu judici i sigui absolt dels delictes de frau i abús de confiança que se li imputen.

Polítiques socials

Aquestes seran també les primeres eleccions després de les massives manifestacions de l'estiu del 2011, quan milers de ciutadans van sortir als carrers demanant millores sòcio-econòmiques. Netanyahu ha assegurat que com a cap del pròxim govern no pensa apujar els impostos, una declaració que ha indignat la líder dels laboristes, Shelly Yacimovich, amb un programa centrat en temes sòcio-econòmics. Les enquestes situen als laboristes com a segona força política del país. Yacimovich ja ha dit que no se sumarà a la coalició de Netanyahu i serà la pròxima cap de l'oposició.

stats