Publicitat
Publicitat

PRÒXIM ORIENT

Netanyahu es retracta i torna a defensar la via dels dos estats

Mal ambient amb els EUA

“Vull una solució pacífica i sostenible de dos estats. Però per a això les circumstàncies han de canviar”. Va ser així com el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va matisar, en una televisió nord-americana, el missatge llançat vint-i-quatre hores abans de les eleccions de dimarts. La seva inesperada victòria va ser apuntalada en els últims dies de campanya amb un no a un estat palestí, un no a la divisió de Jerusalem i un no a la congelació dels assentaments. Era una constatació més de la seva tensa relació amb el president dels EUA, Barack Obama, que sempre ha apostat per la solució dels dos estats. Una relació danyada sobretot pel recent discurs del mandatari israelià al Congrés nord-americà de la mà dels republicans. Els Estats Units, fins i tot, es podrien replantejar el tradicional suport al seu principal aliat al Consell de Seguretat de l’ONU.

Els palestins mantenen el rumb

En aquest context, el cap negociador palestí, Saeb Erekat, va demanar dijous als Estats Units “que reconeguin l’estat palestí i que també ho facin els països europeus que encara no ho han fet”. També va alertar que “en dues setmanes” es podrien suspendre les relacions amb Israel en temes de seguretat. “Israel, com a poder ocupant, haurà d’assumir en solitari el tema de la seguretat”, va dir desafiant en una roda de premsa a Jerusalem Est, on els palestins aspiren a crear el seu futur estat.

També va denunciar l’ofegament econòmic de l’Autoritat Nacional Palestina per la cancel·lació, per part d’Israel, de la transferència d’impostos que recapta entre els palestins, que dificulta el pagament de la seva administració. La mesura la va prendre l’executiu de Netanyahu com a resposta a la petició del president palestí, Mahmud Abbas, d’adhesió al Tribunal Penal Internacional (TPI) fa tres mesos. La possible entrada dels palestins al TPI, que podria fer-se efectiva a l’abril, prepara l’escenari per prendre accions legals contra Israel per crims de guerra en els territoris ocupats segons la legislació internacional. I, sobre la controvertida campanya electoral de Netanyahu, Erekat va llançar: “Imagineu que en les eleccions franceses diguessin referint-se als jueus el que [Netanyahu] va dir sobre els àrabs: «Vigileu, que van a votar en ramat»!”