DEBAT ALS EUA
Internacional 18/12/2012

Newtown, punt d'inflexió per al control d'armes

Tant Obama com diversos legisladors demòcrates es comprometen a fer canvis per evitar més "matances massives". La massacre de Newtown es pot convertir en un punt d'inflexió per al control d'armes.

Núria Ferragutcasas
4 min
SETMANA DE DOL Familiars de les víctimes passen per davant d'un homenatge a una nena camí dels dos primers funerals celebrats ahir a Newtown.

WASHINGTONEl jove Adam Lanza va utilitzar un fusell d'assalt semiautomàtic i múltiples carregadors per provocar en una escola de Newtown (Connecticut) una de les pitjors matances massives de la història dels Estats Units. Seung-Hui Cho, Jared Lee Loughner i James Eagen Holmes, autors de les massacres a la universitat Virginia Tech, en un míting polític a Tucson (Arizona) i en un cinema d'Aurora (Colorado), respectivament, van fer servir una arma semblant.

En plena campanya electoral, el president, Barack Obama, es va mostrar a favor de restablir la prohibició d'armes d'assalt que es va aprovar durant la presidència de Bill Clinton i va expirar el 2004. Tot i així, el debat sobre el control d'armes que va ressorgir després del tiroteig a Aurora es va esfumar com tants altres cops abans.

La matança de Newtown és la gota que ha fet vessar el got. "Aquestes tragèdies s'han d'acabar", va dir Obama en la vigília en honor a les 26 víctimes de la massacre a l'escola de Sandy Hook. I va prometre que farà servir tot el seu poder per prevenir més matances. "Cap llei podrà eliminar el mal del nostre país, però sí que podem fer passos per evitar que es tornin a repetir tragèdies com la de Columbine i la d'Aurora. Ho hem d'intentar", va assenyalar amb un rostre seriós i un to circumspecte.

Obama va sorprendre amb un discurs en què va insinuar suport a restringir l'accés d'armes i s'espera que en els pròxims dies concreti la seva posició. De moment, diversos congressistes del seu partit han anunciat que presentaran una iniciativa legislativa per prohibir armes d'assalt i carregadors amb capacitat de més de 10 bales. Actualment només sis estats -Califòrnia, Hawaii, Maryland, Massachusetts, Nova Jersey i Nova York i el districte de Colúmbia- limiten la venda d'aquest tipus de carregadors.

"No conec ningú en el terreny esportiu o de la caça que necessiti un rifle d'assalt o carregadors de més de 30 bales", va afirmar ahir el senador demòcrata Joe Manchin al programa Morning Joe de l'ABC. Manchin, demòcrata conservador i membre de l'Associació Nacional del Rifle, és un dels primers legisladors a favor del dret a portar armes que considera necessari noves regulacions per a cert tipus d'armes.

Tant per Manchin com pel senador de Nova York, Chuck Schumer, i el de Virgínia, Mark Werner -que també ha canviat la seva posició-, la massacre de Newtown és un punt d'inflexió. "No havíem vist mai una matança dels nostres nens", va afegir Manchin.

Una cultura difícil de canviar

Malgrat aquests nous gestos, un canvi de la legislació serà complicat, ja que els republicans tenen la majoria a la Cambra de Representants i són contraris a restringir l'accés a les armes. Els EUA tenen una cultura d'armes i la gran majoria dels seus ciutadans defensen el dret de portar-ne que recull la Segona Esmena de la Constitució. De fet, gairebé la meitat dels nord-americans té una o més pistoles a casa i, amb molta probabilitat, l'últim tiroteig provocarà un augment de la compra d'armes. D'altra banda, en els últims anys cada cop són menys els que estan a favor de més restriccions: només el 47% de la població -quan el 1990 era un 78%-, segons Gallup.

L'última massacre, però, també ha començat a moure l'opinió pública. Una enquesta del diari Washington Post i la televisió ABC publicada ahir revela que el 59% dels ciutadans estarien a favor de prohibir algunes armes i tipus de carregadors.

El tiroteig de Newtown ha tornat a encendre el debat sobre les armes de foc. Els defensors de més control diuen que les regulacions són fonamentals per mantenir la seguretat pública mentre que les organitzacions i lobis pro armes creuen que el crim es redueix si es garanteix el dret a tenir i portar armes. De moment la poderosa Associació Nacional del Rifle s'ha mantingut en silenci des del dia de la massacre.

Una de les altres grans reivindicacions tant pels legisladors com per diverses organitzacions que advoquen per endurir el control d'armes és millorar les inspeccions dels antecedents penals i psiquiàtrics dels que vulguin comprar una arma. Alguns estudis calculen que el 40% de les compres de pistoles i fusells es fan sense passar aquest control. Per això, alguns legisladors demòcrates han demanat millorar aquesta regulació, ja que en les fires d'armes -que es fan arreu durant tot l'any- no es necessita passar cap tipus d'inspecció.

Davant els possibles canvis, organitzacions com Campanya Brady denuncien el procés a la inversa que han fet estats com Arizona i Virgínia en els últims anys, ja que han aprovat lleis per protegir el dret a portar armes en restaurants i llocs de feina. "Molts nord-americans no saben que les nostres lleis són molt dèbils. Ens calen noves regulacions", afirma Sarah Brady, la dona del fundador de l'organització.

Ajudes als malalts mentals

La Casa Blanca va admetre ahir que endurir l'accés a les armes és només una part de les mesures per intentar prevenir noves tragèdies com la de Newtown. A més de les armes, un altre comú denominador dels autors de les últimes massacres és que patien malalties mentals. Algunes organitzacions pro armes asseguren que el problema és el fàcil accés a fusells per a aquests malalts i no el dret a tenir-ne. La majoria d'experts i legisladors insisteixen en més ajudes a aquests malalts. "S'han retallat els serveis psiquiàtrics de les nostres comunitats i ara n'estem pagant el preu", va denunciar el psicòleg Dewey Cornell, director del Projecte contra la Violència dels Joves a Virgínia.

stats