NOU GOVERN A VENEÇUELA
Internacional 15/10/2012

Nicolás Maduro, el nou Home fort d'Hugo Chávez

De conductor d'autobusos a vicepresident. Aquesta és la història de Nicolás Maduro, la mà dreta i home de confiança d'Hugo Chávez, a qui podria succeir si la salut del president veneçolà empitjorés.

Carola Solé
2 min
Nicolás Maduro, el nou 
 Home fort d'Hugo Chávez

CARACASAmb el seu inconfusible bigoti negre, el canceller Nicolás Maduro conduïa sense rubor el 4x4 de campanya d'Hugo Chávez. A Sabaneta, el poble natal del president, l'home de màxima confiança de Chávez va regalar als periodistes una de les millors instantànies del dia. Maduro demostrava que tant li fan les burles sobre el seu passat de conductor d'autobús sempre que sigui per demostrar el seu suport incondicional al líder bolivarià, de qui no es va separar ni un moment durant el seu tractament contra el càncer a l'Havana.

Després del triomf a les urnes del dia 7, que li ha obert les portes a arribar a les dues dècades al poder, Chávez ha premiat la fidelitat i tenacitat de Maduro, el seu ministre d'Exteriors més longeu, abans diputat i president del Parlament, per convertir-lo en l'home fort. Aquest exlíder sindical de caràcter afable nascut en una popular barriada de Caracas és el nou vicepresident de Veneçuela, un càrrec que compaginarà amb la cartera d'Exteriors, que exerceix des del 2006 i que el converteix en una figura clau si la malaltia del president reapareix.

El nomenament era quasi obligat perquè Chávez ha enviat al vicepresident sortint, Elías Jaua, a les eleccions regionals del 16 de desembre. El mandatari ha volgut, així, tirar la "cavalleria" contra el seu exrival a les urnes, Henrique Capriles, que ara s'haurà de disputar la reelecció com a governador de Miranda (centre) contra el mateix ex número dos del govern. Per alguns analistes, aquest canvi de fitxes dóna pistes sobre un possible relleu a can Chávez. Pel periodista i exviceministre d'Exteriors veneçolà Vladimir Villegas, el nomenament de Maduro s'ajusta a una nova etapa en què Chávez "vol tenir els seus quadres de confiança en llocs estratègics". I si necessités una successió política, Maduro seria "el quadre més complet" per la seva formació com a dirigent sindical, tot i no tenir estudis universitaris, el seu "carisma" i el "prestigi internacional que té entre els aliats del president".

Evitar competidors

"Chávez sempre ha evitat enfortir massa els seus homes perquè no amenacin el seu poder", diu la historiadora Margarita López Maya, que destaca la bona relació de Maduro amb Cuba. Però ara les coses han canviat. D'ençà que l'any passat li van detectar un càncer a la pelvis, del qual no es coneixen gaires detalls, Chávez ha baixat el seu ritme d'activitat. S'ha declarat "lliure" de la malaltia i, tot i que al final de campanya, va lluir energia recorrent fins a dues regions per dia, hi ha qui dubta si podrà acabar amb plena salut el seu mandat de sis anys.

Maduro substituiria el president en el cas que hagués d'abandonar el poder de manera temporal o definitiva. Si Chávez morís durant els quatre primers anys de mandat, assumiria el poder durant un mes abans de convocar eleccions. I seria el nou president veneçolà si la mort sobrevingués a Chávez en els seus últims dos anys de govern. Paradoxalment, Maduro és ara més conductor al volant que mai.

stats