SÈRIE VENEÇUELA (8/10)
Internacional 19/05/2018

Nicolás Maduro aspira a la reelecció amb la compra de vots

Veneçuela celebra avui eleccions presidencials després d’una campanya dominada pel chavisme

Mònica Bernabé
3 min
Nicolás Maduro aspira a la reelecció amb la compra de vots

Enviada especial a Sabaneta (Veneçuela)Desenes de persones feien cua a la porta d’una escola al mític municipi veneçolà de Sabaneta el dia 6 de maig. Mític perquè allà, a uns 480 quilòmetres al sud-oest de Caracas, hi va néixer el comandant Hugo Chávez. “Estem fent cua per obtenir el carnet del PSUV i aconseguir beneficis si guanya Nicolás Maduro”, aclaria l’Ignacio, un dels que esperaven.

El PSUV és el Partit Socialista Unit de Veneçuela, la formació que encapçalava Chávez i que ara Maduro representa. L’actual president veneçolà ha dit obertament als mitjans de comunicació que donarà “un premi ben gros” als que votin avui a Veneçuela. Als que el votin a ell, se sobreentén. Avui se celebren eleccions presidencials al país i es dona per fet que Maduro guanyarà. No pas perquè disposi d’un gran suport popular, sinó perquè es preveu que hi haurà frau electoral o que el chavisme comprarà directament el vot de la gent.

Sioli Briseño, una dona que també fa cua, declara que el govern dona bonificacions als seus adeptes des del novembre. “Per al dia de Reis i per al Dia de la Dona ens van donar 700.000 bolívars. I per al Dia del Treballador ja ens n’han donat fins a un milió”, explica. La dona admet que aquests diners no serveixen per a gaire. “Un quilo de pollastre ja costa 1,2 milions de bolívars. I un d’arròs, 300.000”, detalla. “Però almenys podem comprar tres paquets d’arròs!”, es resigna. Segons la Sioli, Javier Bertucci, un altre dels candidats que es presenten a les presidencials, ha promès que continuarà donant bonificacions, però només per als que no tinguin feina. “No seran ajudes per a tothom”, es queixa la dona. Per això per a ella val més l’ou d’avui que la gallina de demà.

La casa de Chávez

L’Ignacio, que calcula que fa una hora que espera a la cua, no sap concretar exactament quins beneficis obtindrà amb el carnet del PSUV. Ell se’l fa “per si de cas”, justifica. A més, diu que és chavista, tot i que admet que “poques coses” van canviar al municipi de Sabaneta amb Chávez al govern veneçolà. En aquest poble, de 28.000 habitants, hi ha sots als carrers i els contenidors d’escombraries són plens a vessar. “I perquè vostè no ha vist els barris [del poble]: estan molt pitjor”, comenta l’home.

L’únic que sembla ben cuidat a Sabaneta és la casa on va néixer Chávez, que s’ha convertit en un petit museu on s’exhibeixen fotografies familiars del comandant i alguns dels seus objectes personals, i es relata detalladamet la seva trajectòria en plafons explicatius. De fet, a Veneçuela aparentment l’elogi a la figura de Chávez es manté. Almenys hi ha cartells arreu exaltant la seva suposada “revolució”.

Mesures populistes

Maduro s’ha esforçat durant la campanya electoral a presentar-se com el gran garant del llegat de Chávez i intentar guanyar-se el favor de la gent amb mesures populistes. L’1 de maig, en plena campanya, va anunciar que augmentava el salari mínim mensual un 95% i el situava en 2,5 milions de bolívars, que equivalen a tres miserables dòlars. També va adjudicar 1.584 habitatges públics. Tots, a persones que tinguessin el carnet de la pàtria, o sigui, el carnet chavista. I ha mobilitzat les Unitats de Batalla Hugo Chávez (UBCh), col·lectius político-militars, perquè pressionin la gent perquè vagi a votar.

Es miri com es miri, “aquest procés electoral és irregular”, adverteix Luis Lander, de l’Observatori Electoral Veneçolà. “Segons la Constitució, el Consell Nacional Electoral s’ha d’encarregar de convocar les eleccions. En canvi, en aquest cas ho va fer l’Assemblea Nacional Constituent”, precisa. És a dir, l’assemblea escollida per redactar una nova carta magna el 30 de juliol passat en uns comicis considerats fraudulents. A Veneçuela existeix un sistema electrònic de votació: els electors no trien una papereta, sinó que seleccionen en una màquina el partit al qual volen votar. A les eleccions per a l’assemblea constituent, l’empresa Smartmatic, que s’encarregava del sistema de votació, va denunciar que hi havia una discrepància d’almenys un milió de vots entre els resultats anunciats com a oficials pel Consell Nacional Electoral i els registrats per la companyia. Smartmatic ha rebutjat encarregar-se de les votacions d’avui. Amb tot, es farà amb un sistema electrònic.

stats