Publicitat
Publicitat

FRANÇA

Nicolas Sarkozy confirma que serà candidat el 2017

L’expresident francès Nicolas Sarkozy va anunciar ahir en el marc de la publicació del seu nou llibre, Tot per França, que es presentarà a les eleccions presidencials de l’any que ve. En un missatge a les xarxes socials, Sarkozy va fer pública la seva decisió: “He decidit presentar-me com a candidat a les eleccions presidencials del 2017”. I va afirmar que se sentia “amb forces per liderar aquesta batalla en un moment difícil de la història de França”.

L’exlíder conservador no ha dissimulat mai la seva voluntat de reconquerir el Palau de l’Elisi des que l’any 2012 va perdre la presidència davant el socialista François Hollande. Abans, però, haurà de superar les primàries del seu partit, Els Republicans, que seran al novembre.

D’acord amb els estatuts del partit, Sarkozy haurà d’abandonar la setmana que ve la presidència de la formació conservadora per centrar-se en la carrera per a la candidatura. A les primàries s’enfrontaran una dotzena de candidats però el principal rival de l’expresident francès serà l’alcalde de Bordeus i ex primer ministre, Alain Juppé, que va ocupar la cartera d’Exteriors durant la presidència de Sarkozy i que actualment lidera les enquestes.

“Tot per França”

“França exigeix que se li doni tot”. Aquesta frase de l’exlíder francès deixa clara la rellevància del nacionalisme durant aquesta campanya electoral. Una campanya que estarà marcada també per temes com la seguretat, la immigració i la laïcitat; uns àmbits en què Sarkozy se sent fort i amb credibilitat. Alhora, amb la voluntat d’acostar-se als votants del Front Nacional de Marine Le Pen, l’expresident ha fet virar el seu partit cap a la dreta, defensant la prohibició del vel musulmà a les universitats i empreses públiques i limitant els drets de nacionalitat francesa als fills de pares estrangers.