Publicitat
Publicitat

El tifó Nida, el més potent al sud de la Xina en 30 anys, arriba a la costa

Es declara l'alerta màxima i moltes ciutats queden pràcticament paralitzades. Tres persones moren a causa dels forts vents al nord de la província de Canton

El tifó Nida, segons els meteoròlegs el més potent a Hong Kong i Canton (sud del país) des del 1983, ha arribat aquesta matinada a les costes d'aquesta zona, on s'ha declarat l' alerta màxima i moltes ciutats han quedat pràcticament paralitzades. El Nida, amb vents de fins a 151 quilòmetres per hora, ha arribat al sud de la Xina a les 03.35 h (hora local) i s'ha mogut en direcció nord-oest a una velocitat d'uns 25 quilòmetres per hora.

S'espera que colpegi al llarg d'aquest dimarts algunes de les ciutats més poblades de la Xina, com Hong Kong i Canton, però també Macau, Shenzhen, Dongquan, Foshan o Zhaoqing, on s'han pres mesures d' extrema precaució. Les autoritats xineses han demanat a la població que emmagatzemi a casa aliments i productes de primera necessitat suficients per a tres dies, ja que es recomana no sortir al carrer.

Mentre a Hong Kong s'ha suspès la cotització borsària, a Canton, capital de la província homònima, no hi ha classes per als escolars i la majoria dels centres de treball han tancat les portes i han demanat a tota la població que es quedi a casa amb excepció dels efectius de rescat. Així mateix, s'han organitzat refugis per a la ciutadania i s'han suspès a la ciutat tots els viatges en tren, avió i vaixell fins a nova ordre.

A les costes properes han estat evacuats més de 2.000 treballadors del gran pont Hong Kong-Zhuhau-Macau, que unirà en el futur els dos extrems del delta del riu Perla, i també s'han portat a la costa a més de 2.200 empleats de plataformes petrolíferes properes.

També s'han suspès les classes a Shenzhen, ciutat veïna de Canton, i altres ciutats del sud del país han cancel·lat nombrosos serveis ferroviaris. A la província de Guizhou, al nord de la de Canton, tres persones han mort i una altra ha resultat ferida aquest dilluns a causa dels forts vents i la calamarsa que han afectat la comarca de Sandu, habitada per minories ètniques.