Publicitat
Publicitat

Un Nobel desmerescut

Anys enrere donar el premi Nobel de la pau a la Unió Europea no hauria suscitat cap mena de controvèrsia, però el fet de donar-li el premi en uns moments de crisi de la institució i en ple debat sobre el futur d'Europa, amb una Alemanya que actua amb prepotència i un Banc Central Europeu que no serveix als interessos populars, fa pensar que el premi és més per un projecte, una vella idea, que per una realitat.

De fet, la Unió Europea no destaca al món per mediar en conflictes, ni ha demostrat tenir prou força per gestionar-los. Noruega, un país no comunitari, ha tingut i encara té un paper molt més rellevant en la construcció de la pau en el món.

Els premis Nobel, a més, se suposa que s'han de concedir a persones o institucions que assumeixen riscos implicant-se en la construcció de la democràcia. I d'alguna manera el reconeixement serveix per garantir-los la vida o una mica més de llibertat. No és el cas de la Unió Europea, que per la seva estructura de presa de decisions és incapaç de tenir iniciativa en temes de pau.