Publicitat
Publicitat

HOLANDA

Noruega envia condemnats a una presó de luxe holandesa per falta de cel·les

Els presos holandesos que estan reclosos en una presó de luxe del país, Norgerhaven, hauran de fer les maletes per deixar lloc a condemnats noruecs. Oslo enviarà a Holanda 242 presos per donar sortida a un dels problemes que té el país: la falta d’espai a les presons. El govern de Mark Rutte ha signat un acord amb Noruega de 25 milions d’euros per tres anys per acollir reclusos.

L’acord, signat a finals de febrer, ha aixecat crítiques en tots dos països. A Holanda els presos que actualment ocupen les cel·les de Norgerhaven es van posar d’acord per portar als tribunals del país la decisió del govern de traslladar-los de presó. Es neguen a abandonar les seves cel·les per anar a un altre penal amb menys comoditats i privilegis.

I no té res d’estrany. La vida a Norgerhaven no és la de qualsevol presó. Els reclusos -tots amb condemnes llargues, d’entre 10 anys i cadena perpètua- disposen d’un hort on poden cultivar verdures i una granja per criar-hi gallines. També poden cuinar el seu propi menjar i les cel·les tenen vistes al camp. Altres privilegis són la possibilitat d’escollir el color de la paret de la cel·la, tenir a la seva disposició una televisió amb una cinquantena de canals i un ampli horari per poder fer exercici.

La justícia holandesa, però, acaba de donar la raó a l’executiu de Rutte i considera legal el desallotjament del penal per acollir els reclusos noruecs. Això sí, demana al govern holandès que ofereixi als presos que seran transferits una “alternativa adequada” i un règim semblant al que tenien fins ara.

Noruega, que està sotmesa a un procés per renovar les presons, té més d’un miler de condemnats que no poden complir les penes perquè al seu país no hi ha cel·les disponibles. Els presos noruecs que seran traslladats a Holanda i les seves famílies han protestat pel fet que els enviïn a un altre país, que està situat a més de 1.000 km, per complir la condemna.

Holanda, que en els últims anys ha vist disminuir la seva població reclusa, ja fa temps que també acull presos de la veïna Bèlgica.