ONADA DE VIOLÈNCIA
Internacional 18/09/2012

Nous atacs contra els EUA A l'Àsia i al Pròxim Orient

M. Roesenberg / S. Rahimi
2 min
Nens afganesos manifestant-se ahir a Kabul, on milers de persones van protestar contra el vídeo que es burla de Mahoma.

THE NEW YORK TIMES / KABUL.L'onada de protestes violentes contra els Estats Units al món islàmic va arribar ahir a l'Afganistan. Centenars d'afganesos van cremar pneumàtics i van apedregar tant policies com les tanques de la gran base militar nord-americana a Kabul. L'Afganistan se suma així a la llista de 20 països on hi ha hagut mobilitzacions des de fa un setmana, quan va morir l'ambaixador dels EUA a Líbia en un atac a la missió diplomàtica a Bengasi.

Però tant les autoritats afganeses com el comandant de les tropes de l'OTAN al país, el general John R. Allen, es van afanyar a lloar el paper de la policia afganesa, que va aconseguir minimitzar els disturbis i frenar la multitud que volia entrar a les bases nord-americanes.

A Indonèsia, segons els mitjans locals, la policia va fer servir gasos lacrimògens i canons d'aigua per foragitar els centenars de manifestants que es van concentrar als afores de l'ambaixada nord-americana a Jakarta per expressar la seva oposició al film Innocència dels musulmans , que posa cara a Mahoma i es burla del profeta. Alguns manifestants van cremar la bandera dels EUA a la capital d'Indonèsia i d'altres van llançar còctels Molotov i van incendiar pneumàtics.

Les protestes també es van escampar pel Pakistan, on el govern -per prevenció- ja havia prohibit l'accés a YouTube i altres pàgines web que el ministeri de Telecomunicacions considera que difonen material antiislàmic. La policia va enfrontar-se als manifestants a les portes dels consolats nord-americans a Lahore i Karachi. Hi va haver desenes de ferits i almenys una persona hauria mort per trets al districte Upper Dir, al nord-est del país. A Islamabad l'ambaixada dels EUA va suspendre l'atenció al públic.

Al sud de Beirut, al Líban, milers de persones van respondre a la crida de Hezbol·lah de manifestar-se pacíficament. Corejaven "Mort a Amèrica, mort a Israel" i "Amèrica, escolta'ns: no insultis el nostre profeta", segons va informar Reuters.

Els estudiants universitaris també van mobilitzar-se per denunciar la pel·lícula a l'Iran, on el líder suprem, l'aiatol·là Khamenei, en va culpar el que anomena "les polítiques islamofòbiques d'arrogància i sionisme". L'aiatol·là va afegir que els països d'Occident "haurien d'absoldre's d'un crim tan dur no amb paraules, sinó amb fets".

Les protestes també van arribar a les Filipines, on unes 3.000 persones de la minoria musulmana van cremar banderes dels EUA i israelianes a la ciutat meridional de Marawi. A l'Azerbaidjan la policia va detenir almenys 15 persones en una petita manifestació a l'ambaixada dels Estats Units a la capital, Bakú.

Un gran operatiu frustrat a Tunis

Un dels acusats d'instigar els atacs a l'ambaixada dels EUA a Tunis la setmana passada va aconseguir fugir ahir d'un gran operatiu que amb més de 1.000 antidisturbis i policia antiterrorista. El líder salafista Abu Iad es va refugiar amb centenars de seguidors en una mesquita a Tunis i va aconseguir sortir-ne gràcies a una multitud de persones que van fer fora les forces de seguretat cridant "Alahu Akbar" [Déu és gran].

stats