TEMPORAL ALS EUA
Internacional 29/10/2012

Nova York en alerta pel 'Sandy'

Michael Shwirtz
3 min
SUPERMERCATS DESABASTITS Els novaiorquesos van fer cas ahir de les autoritats, que els van recomanar abastir-se de queviures i objectes de primera necessitat -a la fotografia els prestatges buits d'un supermercat- davant l'arribada de l'huracà Sandy, considerat  un dels fenòmens meteorològics més preocupants que mai han arribat a la costa est dels Estats Units.

THE NEW YORK TIMES / NOVA YORKSense metro, autobús ni servei ferroviari. Sense classe a les escoles i amb 375.000 persones evacuades. Així està previst que es llevi avui Nova York i la seva àrea a l'espera de l'arribada de l'huracà Sandy , batejat també com a Frankenstorm . El Centre Nacional d'Huracans dels Estats Units ha alertat que "podria tenir efectes mortífers" quan toqui terra avui a la costa atlàntica. "És un temporal molt fort i preocupant", va alertar ahir el president nord-americà, Barack Obama, que va demanar als ciutadans afectats de la Costa Est que segueixin les recomanacions de les autoritats per evitar desgràcies.

L'ordre d'aturar el transport públic a Nova York la va decretar ahir el governador de l'estat, Andrew Cuomo, que va assegurar que el fort vent que es preveia era un risc per al servei però que, a més, la mesura es prenia per evitar viatges innecessaris cap a la ciutat. El president de l'Autoritat del Transport Metropolità de Nova York, Joseph J. Lhota, va afirmar que el transport públic no es reprendria fins a 12 hores després del final de la tempesta i que això podria significar dos dies sense servei. "Crec que avui i demà seran dies molt complicats", va assegurar Lhota.

El Centre Nacional d'Huracans va preveure ahir un rosari d'inundacions rècord a la costa entre Delaware i el sud de Nova Anglaterra. Segons el pronòstic d'aquest centre, a l'estuari de Long Island Sound i a la badia de Raritan, a tocar de Nova York, l'aigua podria pujar de nivell més de tres metres -per sobre del que s'havia previst- i s'esperen pluges torrencials en una àmplia zona.

És aquesta previsió de pujada del nivell del mar el que va portar l'alcalde de Nova York, Michael R. Bloomberg, a ordenar evacuacions obligatòries en algunes àrees de la ciutat, com ara City Island, Coney Island i Battery Park City. Bloomberg va demanar també als ciutadans que evitessin els parcs de la ciutat i que s'abastissin de queviures i objectes de primera necessitat.

Milers de persones més de les zones més baixes prop del mar entre els estats de l'anomenat Atlàntic Mitjà i fins a Nova Anglaterra van rebre ahir també l'ordre d'evacuació. I l'alerta pels possibles efectes de l'huracà va arribar a la vall d'Ohio, terra endins. En total, un territori d'uns 60 milions de nord-americans.

Mentre que els mapes meteorològics indiquen que l'huracà Sandy -el pitjor que s'ha viscut mai a la Costa Est-podria tocar terra probablement avui a la nit o demà a la matinada (hora dels EUA), el Centre Nacional d'Huracans va alertar que el temps empitjorarà molt abans. De fet, el Sandy ja ha tingut un balanç negre al Carib, on ha provocat 41 morts, la majoria dels quals a Haití.

L'últim cop que es va decretar una alerta semblant per un temporal va ser l'agost de l'any passat, amb la tempesta tropical Irene , que també va obligar a suspendre el transport públic a Nova York. Aquella tempesta va fer caure arbres sobre les catenàries, va inundar les vies del tren i va representar pèrdues milionàries en bitllets no venuts a l'Autoritat del Transport Metropolità, que va reclamar 50 milions d'euros de compensació a les asseguradores.

La cursa presidencial, alterada

A nou dies per a les eleccions presidencials nord-americanes, l'huracà va obligar ahir a reprogramar l'agenda dels candidats i va obrir un nou front d'especulació sobre els efectes que podria tenir el mal temps en el vot anticipat, que ja està en marxa.

Mentre que Romney va decidir evitar fer campanya a Ohio i evitar Virgína, un dels estats afectats per l'alerta del temporal, Obama va optar per visitar el centre de coordinació dels equips d'emergència a Washington abans de volar cap a Florida i va canviar l'agenda dels actes previstos per avui i demà.

stats