Publicitat
Publicitat

RACISME ALS EUA

Obama: “Hem estat cecs al malson de les armes”

El president dels Estats Units, Barack Obama, va arremetre ahir contra les armes de foc i contra la bandera confederada, durant el funeral per les víctimes de l’església de Charleston. En el panegíric pel seu amic, el pastor Clementa Pinckney -que va morir juntament amb vuit persones més massacrat a trets la setmana passada per un jove de 21 anys, Dylann Roof, en un presumpte crim racista-, Obama va assegurar que els nord-americans han estat “cecs” al “malson” que han generat les armes de foc al seu país.

Obama va entrar de ple a la polèmica generada al voltant de la bandera confederada dels Estats Units arran de l’atac, ja que Roof havia sigut fotografiat portant aquest emblema dels antics estats esclavistes dels sud. “Durant massa temps hem estat cecs al dolor que la bandera confederada ha remogut en molta gent d’aquest país”, va dir el president, que va qualificar l’ensenya de “símbol d’opressió”. “Tirant a terra aquesta bandera, expressem la voluntat de Déu”, va afegir.

Sobre el debat de les armes de foc, Obama va advertir que seria “trair tot allò pel qual va lluitar Pickney” si es torna a imposar el “còmode silenci” en aquest tema.

Milers de persones es van congregar a Charleston per donar l’últim adéu a les últimes víctimes de la violència racista. Obama va tenir també emotives paraules de record per al pastor Pickney, amb qui tenia amistat. “Quan Pickney entrava en una habitació, era com si el futur arribés. Des de molt jove, tothom s’adonava que era una persona especial”, va afirmar.

Obama va presidir la cerimònia, i fins i tot va liderar els càntics de la multitud, acompanyat de la seva dona, Michelle, i del vicepresident Joe Biden, també amb la seva esposa. L’ex secretària d’Estat i candidata a la presidència, Hillary Clinton, també va assistir al funeral.