GIRA NORD-AMERICANA
Internacional 26/07/2015

Obama: “L’Àfrica està en marxa”

El president dels EUA reivindica el continent però hi topa en la qüestió de la llibertat sexual

Gemma Solés I Coll
3 min
ESPERANT EL SEGUICI  Uns kenians al Memorial Park de Nairobi per veure el president dels EUA.

Nairobi“Volia ser aquí perquè l’Àfrica està en marxa i Kènia n’és el motor”. Aquestes van ser les paraules del president dels Estats Units, Barack Obama, ahir en un discurs a la Cimera Global d’Emprenedors que aquest cap de setmana aplega a Nairobi més d’un miler de participants de 120 països diferents.

Obrint la intervenció amb unes breus paraules en sheng -dialecte urbà de la capital keniana-, Obama va afirmar que se sent orgullós de Kènia i va elogiar l’esperit emprenedor de l’Àfrica, que l’ha dut a convertir-se en l’última dècada en una de les regions amb un creixement més favorable. “Ser aquí és un tema personal per a mi. La raó per la qual em dic Barack Hussein Obama és perquè el meu pare era kenià”, va confessar el primer president nord-americà en actiu en visitar oficialment aquest país de l’Àfrica oriental.

Obama va ressaltar la necessitat de combatre la corrupció i va subratllar la importància del desenvolupament de l’Àfrica per a l’economia global. Va fer especial menció al pes crucial de la tecnologia de la informació com a puntal de l’economia keniana i va citar iniciatives punteres com M-Pesa i Ushahidi com a valors nacionals.

L’esperança: dones i joves

Amb l’esperança posada en les dones com a “força motriu” de l’economia i la societat i l’objectiu de combatre el sever atur juvenil que amenaça l’Àfrica, la cimera vol encoratjar també la inversió estrangera. En aquest sentit, el president Uhuru Kenyatta es va unir al discurs positivista d’Obama i va voler combatre la imatge distorsionada que Occident té del continent africà: “La narrativa de la desesperació i la indignitat africanes no és certa”.

Enmig del dispositiu de seguretat més estricte de la història de Kènia, tres mesos després que les milícies d’Al-Shabaab assassinessin 148 estudiants a la Universitat de Garissa i gairebé dos anys després dels atacs que van costar la vida a 67 persones en un centre comercial, els carrers de Nairobi van quedar pràcticament buits. Obama també va voler homenatjar les 213 persones que va perdre la vida en l’atemptat contra l’ambaixada dels EUA a la capital keniana el 1998 i ho va fer amb una ofrena floral al monument de Memorial Park.

A la tarda, en una roda de premsa dels dos presidents, Obama va criticar la prohibició de l’homosexualitat en alguns països africans com Kènia, Nigèria i Gàmbia, que han portat a l’empresonament, el càstig i fins i tot l’assassinat d’alguns membres del col·lectiu LGBT a l’Àfrica. Advertint del perill de discriminar certs col·lectius i erosionar les llibertats de les persones, Obama va subratllar: “Crec en el principi que totes les persones han de ser tractades igual sota la llei, i que són mereixedores de la mateixa protecció. L’estat no hauria de discriminar a ningú per la seva orientació sexual”. Paraules a què Kenyatta treia ferro responent que “el tema de l’homosexualitat no és realment un problema en el pensament dels kenians”.

Avui s’espera que Barack Obama voli cap a Addis Abeba, la capital etíop i seu de la Unió Africana, on s’adreçarà al continent sencer. I ho farà prioritzant les aliances per enfortir les relacions comercials entre els Estats Units i els països africans, en un moment en què altres actors internacionals, com la Xina, juguen amb un cert avantatge.

Obama es converteix amb aquesta gira en el president nord-americà que més vegades ha visitat l’Àfrica. I dels que més s’han esforçat per capgirar la situació amb projectes com Power Africa, que pretén fer arribar l’electricitat al 70% de la població del continent que encara no hi té accés, a través d’una inversió de 7.000 milions de dòlars.

stats