CURSA CAP A LA CASA BLANCA
Internacional 23/10/2012

Obama i Romney, empatats a quinze dies dels comicis

La cursa cap a la Casa Blanca és un frec a frec entre el president, Barack Obama, i el seu rival, Mitt Romney. A l'espera de l'efecte de l'últim debat d'aquesta matinada, els sondejos els donen un empat.

Núria Ferragutcasas
2 min
LA CALMA ABANS DEL DEBAT Barack Obama llegint un briefing durant una trobada amb els seus assessors ahir a la Casa Blanca.

WASHINGTONAmb una recuperació econòmica dèbil i un atur encara elevat, els demòcrates sabien que la reelecció del president, Barack Obama, no seria bufar i fer ampolles. Però, fins fa tres setmanes, tampoc creien que una derrota fos possible. El primer debat presidencial va evaporar el còmode avantatge que tenia Obama en la batalla cap a la Casa Blanca.

L'aspirant republicà va aprofitar l'oportunitat que un president desinteressat i cansat li va servir en safata de plata en el cara a cara. Des de llavors Mitt Romney ha liderat les enquestes d'intenció de vot del país, però sense aconseguir una diferència contundent. De fet, des del segon debat -en què el president va millorar l'actuació- els dos candidats estan empatats i les pròximes dues setmanes seran claus per al desenllaç.

A l'espera del que passés aquesta matinada a Florida en l'últim debat dedicat a política exterior, Romney obté un 47,3% del vot, tan sols un 0,3% més que Obama, segons RealClearPolitics, una pàgina web que fa una mitjana de les enquestes. Tot i així, la volatilitat en els sondejos ha augmentat. Per exemple, un de Gallup ahir donava sis punts d'avantatge al republicà, mentre que un d'IBD posava el president al capdavant amb també sis punts de diferència. Altres enquestes recents com la de Reuters/Ipsos i la de la televisió NBC i el Wall Street Journal revelen que l'elecció està empatada.

La cursa electoral, doncs, continua molt oberta. Malgrat tot, si s'observa la intenció de vot en els estats que decidiran els comicis, Obama encara manté un lleuger avantatge. Segons una enquesta del diari The New York Times i de la Universitat Quinnipiac, el president guanyaria a Ohio per cinc punts. Un avantatge més ajustat que fa un mes però que podria ser clau per a la seva reelecció.

D'altra banda, Ipsos projecta un triomf d'Obama a Florida, Ohio i Virgínia. Això voldria dir que el president guanyaria una majoria còmoda de 325 dels vots electorals i Romney només 213. Malgrat aquestes xifres, tots els analistes asseguren que les eleccions del 6 de novembre seran unes de les més disputades de la història dels Estats Units.

La batalla es concreta

La lluita de les dues campanyes s'ha concentrat en les últimes setmanes en una desena d'estats i en tres grups de votants: les dones, els llatins i els independents -els votants que no estan afiliats a cap partit-. Mitt Romney ha aconseguit reduir la gran diferència de més de 15 punts que tenia Obama entre les dones aquest estiu. El republicà necessita incrementar encara més la confiança de l'electorat femení però també la del llatí, que, de moment, és molt favorable al president, amb gairebé un 70% del vot.

El president Obama, conscient que la seva victòria és entre aquests votants i també a l'estat industrial d'Ohio, ha atacat el seu rival en els últims mítings. L'acusa de patir romnesia , ja que el republicà ha suavitzat la seva posició en avortament, immigració i taxes des de les primàries per guanyar el vot moderat.

stats