Publicitat
Publicitat

Obama declara Veneçuela "una amenaça per a la seguretat" dels Estats Units

L'ordre executiva de la Casa Blanca amplia les sancions contra alts càrrecs del govern de Nicolás Maduro

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha emès aquest dilluns una ordre executiva per declarar Veneçuela una "amenaça per a la seguretat" i una "emergència nacional" per als EUA. L'ordre també aplica sancions a set alts càrrecs de l'executiu veneçolà, que segons el govern estatunidenc estan vinculats amb violacions de drets humans al seu país. Entre els sancionats que veuran els seus béns bloquejats i que no podran entrar als EUA hi ha el director general del Servei Bolivarià d'Intel·ligència Nacional, Gustavo Enrique González López, i el director de la policia nacional veneçolana, Manuel Eduardo Pérez Urdaneta.

"Les autoritats veneçolanes passades i presents que violin els drets humans dels ciutadans i participin en actes de corrupció pública no seran benvingudes [als Estats Units] , i ara tenim les eines per bloquejar els seus actius i el seu ús dels sistemes financers dels Estats Units", ha dit el  portaveu de la Casa Blanca, Josh Earnest, en un comunicat.

L'ordre executiva expressa preocupació pel tracte del govern de Nicolás Maduro a l'oposició i demana a Veneçuela que alliberi tots els presoners polítics, incloent-hi "desenes d'estudiants". El portaveu de la Casa Blanca ha acusat e l govern veneçolà d' intentar distreure l'atenció de les seves pròpies accions culpant e ls Estats Units i, segons Earnest, això reflecteix "una falta de serietat per fer front a la greu situació que té al davant".

Segons una font de l'administració Obama, les sancions no tindran un efecte directe en el sector energètic de Veneçuela.