Publicitat
Publicitat

Obama autoritza l'enviament de més soldats a l'Iraq

Hi aniran 450 efectius suplementaris per entrenar i assessorar les forces de seguretat iraquianes que lluiten contra l'Estat Islàmic

El president dels EUA, Barack Obama, ha autoritzat l'enviament de fins a 450 militars més a l'Iraq per entrenar i assessorar les forces de seguretat d'aquest país que lluiten contra el grup jihadista Estat Islàmic (EI), segons ha anunciat aquest dimecres la Casa Blanca.

Aquests militars addicionals "no actuaran en funcions de combat" i s'uniran "als 3.100 soldats nord-americans ja desplaçats a l'Iraq", ha explicat en un comunicat el portaveu de la Casa Blanca, Josh Earnest.

Segons el portaveu d'Obama, l'objectiu d'aquest nou contingent serà "entrenar, assessorar i ajudar" les forces iraquianes en una base a l'est de la província d'Al-Anbar.

Els Estats Units pretenen ajudar els iraquians a recuperar el control de la ciutat de Ramadi, capital d'aquesta província, que està en mans dels jihadistes des de mitjans de maig.

Un complement a la tasca dels EUA

Segons la Casa Blanca, aquest nou esforç "complementarà" la tasca que ja fan els EUA i els seus aliats contra l'EI en quatre centres més d'entrenament a l'Iraq, on ja han estat capacitats més de 9.000 soldats locals i 3.000 més estan actualment en formació.

Earnest ha indicat que Obama ha pres la decisió d'autoritzar un enviament addicional de tropes "a petició" del primer ministre iraquià, Haider al-Abadi, amb qui es va reunir dilluns a Alemanya en el marc de la cimera del G-7, i per recomanació del Pentàgon i els alts comandaments militars dels EUA.

L'autorització del president inclou, a més, el "lliurament ràpid d'equips essencials i material" a les forces iraquianes, fins i tot als combatents tribals, en coordinació amb el govern d'aquest país.

Després de la trobada amb Al-Ababi, Obama va prometre que els EUA augmentarien "la capacitació i assistència" a les forces iraquianes que lluiten contra els jihadistes.

Obama també va dir a Alemanya que el seu govern encara no havia desenvolupat una "estratègia completa" per entrenar les forces iraquianes en la lluita contra els extremistes, i això ha provocat crítiques dins dels EUA, principalment entre legisladors i aspirants republicans a la Casa Blanca.

Etiquetes