Publicitat
Publicitat

ESTATS UNITS

Obama buida però no tanca Guantánamo

Es queda amb 61 reclusos després que se’n reubiquin 15, en el trasllat més nombrós de la presidència

El Pentàgon ha traslladat 15 detinguts de Guantánamo als Emirats Àrabs Units en el que ha sigut el trasllat únic més nombrós de l’administració Obama. El grup inclou 12 iemenites i tres afganesos, que havien sigut retinguts a Guantánamo sense acusació ni judici durant 14 anys.

L’operació ha reduït en una cinquena part el nombre de reclusos del penal cubà, on han quedat encara 61 detinguts. Sembla cada cop més improbable que Obama pugui fer efectiva la seva promesa electoral de tancar Guantánamo abans de deixar el càrrec al gener, però el nou trasllat l’acosta a un altre objectiu: treure del centre tots els detinguts per als quals s’ha aprovat ja la transferència. N’hi ha que fa anys que són en aquesta llista, però no podien ser repatriats. El nou trasllat col·lectiu als Emirats Àrabs ha reduït a 20 homes els que estan en aquesta situació.

L’ajuda dels països del Golf

L’administració Obama ha fet un esforç diplomàtic sostingut per persuadir els estats del golf Pèrsic per reubicar-hi els detinguts dels països amb problemes com el Iemen. Els considera llocs idonis per enviar-los perquè comparteixen el mateix idioma i cultura, i perquè disposen d’agències de seguretat amb capacitat per vigilar-los. Oman va ser el primer país del Golf a proporcionar aquest tipus d’ajuda als Estats Units, quan va acceptar fer-se càrrec de deu detinguts de baix nivell en dos grups a principis i mitjans del 2015. En una reunió el maig del 2015 a Camp David amb els líders i representants dels sis països del Consell de Cooperació del Golf, Obama va instar altres estats a col·laborar.

Els Emirats Àrabs Units havien acollit ja cinc iemenites el novembre passat. Se’ls va posar en una versió modificada d’un programa de rehabilitació que té el país per als seus propis ciutadans quan són arrossegats cap a l’extremisme islamista, segons han explicat funcionaris coneixedors de l’operació de transferència. Al gener Oman va acollir un altre grup de deu presoners, i a l’abril l’Aràbia Saudita en va reubicar nou. Qatar, per la seva banda, ha assumit un problema diferent. El 2014 va acollir cinc presoners talibans d’alt nivell que l’administració nord-americana va intercanviar pel sergent Bowe Bergdahl. Aquests ex-presos continuen vivint allà sota condicions restrictives.

Quan Obama va assumir el càrrec el 2009 hi havia 242 persones retingudes a Guantánamo. La seva administració ha proposat tancar aquest centre, símbol de l’era Bush post 11-S, i reubicar en una altra presó en territori nord-americà els que no s’hagi decidit traslladar.

Però el Congrés ha bloquejat aquest pla, i alguns legisladors republicans fins i tot s’han oposat al trasllat de detinguts de perfil baix a tercers països, que consideren una amenaça. “El compromís equivocat de l’administració Obama amb l’alliberament de detinguts per tancar finalment Guantánamo juga de manera inacceptable amb la seguretat de la nostra nació”, va denunciar la setmana passada el senador republicà Kelly Ayotte.