Publicitat
Publicitat

Un Obama derrotat intenta salvar l’agenda comercial

Un Barack Obama derrotat pel seu mateix partit va intentar ahir salvar la seva agenda comercial. El president dels Estats Units va rebre un fort revés divendres quan la Cambra de Representants va votar en contra d’una ajuda per a treballadors afectats per tractats comercials que bloqueja una legislació clau per tirar endavant l’acord de lliure comerç amb països del Pacífic.

Aquest rebuig, instigat per una majoria de legisladors demòcrates, ha posat en evidència el lideratge d’Obama i complica la seva política comercial, una de les prioritats del seu segon mandat. “Si no cregués que nous acords comercials i intel·ligents són el millor per als treballadors, no lluitaria per això”, va dir Obama en el seu discurs setmanal, en el qual va apel·lar al suport dels demòcrates.

El president nord-americà té, però, un aliat insòlit. Els republicans volen desencallar l’aprovació de la llei que donaria potestat a Obama per negociar amb èxit el tractat comercial amb els països del Pacífic. I, per això, esperen impulsar aquesta setmana una nova votació.

El govern d’Obama considera que la llei d’autoritat de promoció del comerç (TPA, per les seves sigles en anglès), coneguda com la legislació de “via ràpida”, és essencial per aconseguir el tractat comercial d’aliança transpacífica -que inclou 12 països de la regió Àsia-Pacífic-. La mesura garantiria que el pacte que negociï el govern Obama obtingui un vot ràpid de sí o no al Congrés dels EUA sense possibilitat d’esmenar-lo.

L’acord d’aquestes economies -que representen un 40% del PIB mundial- forma part de l’estratègia del president nord-americà per contrarestar l’auge del poder econòmic de la Xina dels últims anys.

Bufetada dels demòcrates

El vot de divendres suposa una revés al president del seu mateix partit. Els demòcrates van ignorar les demandes del seu líder de l’últim minut -Obama es va desplaçar al Capitoli per intentar que s’aprovés la legislació que faria possible el nou acord comercial- i van exigir més garanties.

Durant els pròxims dies la Casa Blanca intentarà convèncer una majoria de demòcrates perquè desbloquegin aquesta llei. I ho haurà de fer explicant els beneficis d’aquest nou tractat. Els companys de partit del president són reticents, ja que creuen que el nou acord provocarà -com van fer tractats anteriors- una pèrdua de llocs de treball.