Internacional 02/07/2013

Obama donarà explicacions als aliats europeus

Kerry assegura que espiar és una "pràctica habitual"

Núria Ferragutcasas
3 min
El secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, ahir a Brunei.

Washington"Crec que hauríem de deixar clar que tots els serveis d'intel·ligència, no només els nostres, busquen entendre millor el món". Amb aquestes paraules el president dels EUA, Barack Obama, va intentar ahir rebaixar la indignació europea després de les revelacions del setmanari alemany Der Spiegel sobre un suposat espionatge massiu de l'Agència Nacional de Seguretat (NSA) dels EUA a la Unió Europea.

Obama no va negar ni confirmar aquestes acusacions, però va insinuar que altres països utilitzen el mateix tipus de tàctiques. "A les capitals europees, la gent vol saber no tan sols què he pres per esmorzar aquell dia sinó també els meus temes de conversa i quan em reuniré amb els seus líders", va dir en una roda de premsa des de Dar es Salaam, Tanzània, l'últim destí de la seva gira per l'Àfrica. Tot i així, el president nord-americà va prometre que donarà explicacions als líders europeus sobre aquest nou cas de suposat espionatge un cop el seu equip hagi avaluat la informació que l'extècnic de la CIA, Edward Snowden, va donar al setmanari alemany.

"Pràctica habitual"

D'altra banda, el secretari d'Estat dels Estats Units, John Kerry, va treure importància a les acusacions d'espionatge als seus aliats europeus i va assegurar que espiar altres governs "és una pràctica habitual" en les relacions internacionals. "Els països involucrats en afers internacionals porten a terme moltes activitats per protegir la seva seguretat nacional i això implica grans quantitats d'informació", va explicar Kerry a Brunei, en el marc de les reunions ministerials de l'Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic.

El secretari d'Estat nord-americà es va reunir en aquest marc amb la cap de la diplomàcia europea, Catherine Ashton, per calmar els ànims europeus.

Des del seu primer mandat, Obama ha intentat millorar la reputació dels Estats Units a Europa, que va quedar molt malmesa per la guerra de l'Iraq. El cas Snowden, però, suposa un pas enrere i dificultarà les relacions entre els EUA i la UE en un moment clau per al futur de les seves economies. La setmana que ve, aquestes dues potències mundials inicien les negociacions per a un acord de lliure comerç que, segons els experts, serà important per impulsar les relacions comercials entre les dues àrees econòmiques, augmentar el seu creixement econòmic i crear llocs de treball.

Cooperació diplomàtica

"Aquestes revelacions augmentaran, sens dubte, l'oposició pública als EUA", assegura Robert Jarvis, professor de relacions internacionals de la Universitat de Colúmbia de Nova York. Jarvis, però, no creu que deteriorin la cooperació diplomàtica o l'intercanvi d'intel·ligència entre els Estats Units i la UE.

L'expert del Consell de Relacions Exterior, Charles Kupchan, també creu que a llarg termini aquest nou suposat cas d'espionatge no afectarà les relacions d'aquests dos històrics aliats. "Els polítics europeus ja coneixen aquestes pràctiques i m'atreveixo a dir que les utilitzen per espiar-se mútuament", diu Kupchan, que creu que ha arribat el moment de fer un debat profund sobre la relació entre privacitat i seguretat. A més, creu que cal establir un codi de conducta per als serveis d'intel·ligència internacionals en temes com la ciberseguretat i la privacitat.

En una trobada amb periodistes, l'assessor en temes de seguretat nacional del president, Ben Rhodes, va assegurar que la polèmica se superarà perquè els interessos dels EUA i dels països europeus són semblants i més importants. "Continuarem cooperant en temes econòmics i de seguretat", va dir.

stats