09/07/2016

Obama implora que el Brexit no sigui un daltabaix

3 min
El primer ministre britànic, David Cameron, i el president dels EUA, Barak Obama, ahir a Varsòvia.

Barcelona“Una hipèrbole”. Ras i curt, així es va referir el president dels Estats Units, Barack Obama, a les projeccions apocalíptiques que anuncien la fi de la construcció europea com a conseqüència del Brexit. Obama va voler carregar de simbolisme el seu primer viatge a Europa després del cop de porta britànic i es va reunir ahir a Varsòvia, just abans de la cimera de l’OTAN, amb el president del Consell Europeu, Donald Tusk, i el de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker.

Enmig de tots dos, en una compareixença informativa, Obama va apostar fort per Europa -“la realització política i econòmica més important de la història”, va dir- i va implorar als líders de la UE que el Brexit no sigui un daltabaix: “Després de parlar amb Cameron i Merkel i amb Tusk i Juncker, tinc absoluta confiança que el Regne Unit i la UE cooperaran per assegurar una transició ordenada i suau. Ningú té interès en una confrontació, tothom vol minimitzar els danys”.

Europa: “Unida i democràtica”

Obama veu amb preocupació el cop que el Brexit ha donat a la construcció europea, un projecte que els EUA han impulsat de bon grat des del final de la Segona Guerra Mundial. I, com si realment la sortida del Regne Unit de la UE no hagués de tenir cap impacte, el president Obama va apostar ahir per una “Europa unida i democràtica” que, passi el que passi, continuarà sent el “soci més important” per als EUA en el camp polític, militar o econòmic.

Però els vents d’eurofòbia que no amainen entre les forces populistes al Vell Continent i el ressò dels eslògans xenòfobs del candidat republicà a la Casa Blanca, Donald Trump, mantenen viva l’alerta. El president del Consell Europeu, Donald Tusk, va ser qui s’hi va referir amb més claredat ahir, davant d’Obama: “Als que llancen lemes antidemocràtics que exalten l’egoisme nacional, l’aïllament i l’euroescepticisme, els hem de dir que qui es gira contra Amèrica danya Europa i qui ataca la UE perjudica Amèrica”.

Justament contra aquests aires d’involució democràtica el mateix Obama va reclamar ahir al govern polonès -encapçalat pel partit euròfob Llei i Justícia de Jaroslaw Kaczynski- que faci els deures i protegeixi l’estat de dret davant dels dubtes que generen les reformes que impulsa. “Li he expressat al president polonès la preocupació sobre algunes accions que afecten la reforma del Tribunal Constitucional”, va dir Obama davant de l’al·ludit.

En el capítol militar ahir es va escenificar davant del món que la sortida del Regne Unit de la UE no significa un allunyament d’aquest país de l’OTAN. Al contrari, els EUA van certificar a Varsòvia que Londres manté tots els compromisos militars assumits amb l’Aliança Atlàntica malgrat el Brexit. Com a exemple: el Regne Unit participarà amb 650 soldats en l’operació per protegir els països de l’Est europeu davant de l’amenaça russa.

Ahir tocava passar un missatge d’unitat i confiança i potser per això no es va parlar públicament d’una de les grans qüestions que el Brexit ha deixat en l’aire: l’acord comercial que els EUA i la UE negocien des de fa tres anys, el conegut com a TTIP. Ningú s’hi va referir directament, potser perquè encara ningú sap quin impacte tindrà sobre les negociacions el vot britànic.

stats