Publicitat
Publicitat

ESTATS UNITS

Obama torna a alentir la retirada de tropes de l’Afganistan

No complirà la promesa d’acabar la guerra al final del seu mandat

Les tropes dels Estats Units seguiran a l’Afganistan més enllà del final de la presidència de Barack Obama. Des de la Casa Blanca, el mandatari nord-americà va anunciar ahir la seva decisió de mantenir els 9.800 soldats que hi ha al país fins al 2016 i uns 5.500 quan deixi el seu càrrec, a principis del 2017.

El seu anunci és un altre retard de la retirada de l’exèrcit nord-americà de les terres afganeses i representa un reconeixement del fet que no podrà concloure la guerra més llarga dels Estats Units, una de les seves grans promeses.

Obama va afirmar que no dóna suport a la idea d’una “guerra sense fi”, però va afegir que prolongar la presència nord-americana a l’Afganistan és vital per al futur d’aquest país i per a la seguretat nacional dels Estats Units. “Si bé la missió de combat dels Estats Units pot haver acabat, el nostre compromís amb l’Afganistan i el seu poble continua”, va dir al costat del seu vicepresident, Joe Biden, i el secretari de Defensa, Ash Carter.

Per al president nord-americà les forces afganeses “no són encara tan fortes com haurien de ser” per derrotar els talibans, que han ressorgit en els últims mesos, i mantenir els avenços dels últims 14 anys. “No permetré que l’Afganistan sigui un refugi perquè els terroristes tornin a atacar els Estats Units”, va assegurar per explicar la seva decisió.

El president Obama havia previst retirar una gran part de les tropes a finals de l’any que ve i deixar un petit destacament per protegir l’ambaixada nord-americana a l’Afganistan. Finalment uns 5.500 soldats es quedaran al país asiàtic, i no només protegiran l’ambaixada sinó també les bases que tenen els Estats Units a les ciutats de Bagram, Jalalabad i Kandahar. Les tres són crucials per a les operacions antiterroristes i de drons voladors utilitzats tant per les forces militars com per la CIA.

La missió de les tropes continuarà sent la mateixa des que el desembre de l’any passat van posar fi a les operacions de combat: entrenar i assessorar les forces afganeses, i participar en accions contra combatents d’Al-Qaida i militants de l’Estat Islàmic, entre altres grups.

No és la primera vegada que Washington revisa els plans de retirada. El març passat, durant la visita del president afganès, Aixraf Ghani, Obama ja va anunciar que els Estats Units mantindrien 9.800 soldats a l’Afganistan durant el 2015 en lloc de retallar les tropes a la meitat, com estava previst.

Ofensiva dels talibans

Els talibans, que sempre han lluitat contra les tropes de la coalició internacional i de l’exèrcit afganès, continuen en grans parts del país. A més, fa dues setmanes van aconseguir una de les seves victòries més importants quan van prendre la ciutat de Kunduz, al nord del país.

Malgrat que dimarts passat es van retirar d’aquesta zona, ha sigut una demostració de força i un cop dur per a les forces afganeses i els seus aliats de l’OTAN, liderats pels Estats Units. Tot i que Obama no va esmentar la retirada total de l’Iraq -que per a alguns crítics de la seva política exterior va ser un error i una de les raons de l’augment de la violència de l’Estat Islàmic-, va afirmar que la missió a l’Afganistan té uns objectius clars i el suport del govern afganès.

300 soldats al Camerun contra Boko Haram

Els Estats Units enviaran uns 300 soldats al Camerun per lluitar contra la milícia islamista Boko Haram, segons va informar ahir en una carta al Congrés el president nord-americà, Barack Obama. A principis de setmana ja van marxar 90 soldats al país veí de Nigèria. Aquestes tropes tenen com a objectiu donar suport a la lluita contra el grup extremista amb avions de vigilància i operacions d’intel·ligència. Els soldats continuaran al país mentre la seva ajuda sigui necessària. Boko Haram, que ha declarat el seu suport a l’Estat Islàmic, ha augmentat els atacs a Nigèria i al nord del Camerun.