CITA MUNDIAL A NOVA YORK
Internacional 26/09/2012

Obama a l'ONU: "Impedirem un Iran nuclear"

El president Barack Obama alerta Teheran. Ahir va dir a l'ONU que farà "el que calgui" per aturar un Iran nuclear. El candidat a la reelecció també va defensar la llibertat d'expressió amb el món àrab.

Núria Ferragutcasas
3 min
Obama a l'ONU: "Impedirem un Iran nuclear"

WASHINGTONEl president Barack Obama va instar ahir els líders mundials a condemnar la recent onada de violència en diversos països musulmans contra ambaixades nord-americanes i a unir forces amb els Estats Units per promoure els valors democràtics, la tolerància religiosa i la llibertat d'expressió. En el seu quart discurs a l'Assemblea General de l'ONU Obama també va advertir l'Iran que el temps per a la negociació "no és il·limitat" i que farà "el que sigui necessari" per impedir que Teheran obtingui l'arma nuclear.

El líder de la primera potència mundial va iniciar el seu discurs amb la història de Chris Stevens, l'ambaixador nord-americà assassinat a Bengasi fa quinze dies després d'una manifestació contra un vídeo antiislam produït als Estats Units. "El futur de les nostres polítiques serà definit per l'exemple de Stevens i no el dels seus assassins", va dir Obama, que va afegir que cal declarar que "la violència i la intolerància no tenen cabuda en les nostres Nacions Unides".

Les revoltes de la Primavera Àrab, segons Obama, han generat "progressos", però les turbulències en el món musulmà de les últimes setmanes mostren la dificultat del camí per aconseguir una democràcia forta. "Una democràcia veritable i unes llibertats reals demanen una feina dura", va concloure. Obama va assegurar que continuarà al costat dels nous governs, tot i que "sense dictar-los els resultats de les seves transicions democràtiques".

A sis setmanes de les presidencials i sota les crítiques del seu rival republicà, Mitt Romney -que considera el seu lideratge dèbil i inconsistent-, Obama va defensar la política exterior dels últims quatre anys i va mostrar una línia més dura contra l'Iran. "Volem resoldre aquest problema amb diplomàcia, i creiem que encara hi ha temps i espai per fer-ho, però el temps no és il·limitat", va manifestar.

Segons el mandatari nord-americà, el règim iranià ha perdut "una vegada i una altra" l'oportunitat de demostrar que el seu programa nuclear "és pacífic". Per això va afirmar que farà tot el que sigui necessari per evitar un Iran nuclear, ja que seria una amenaça "per a Israel" i la seguretat global.

Llibertat d'expressió

Tot i que el públic de les seves paraules era la comunitat internacional, Obama va tenir molt presents els seus conciutadans, que al novembre decidiran si es mereix la reelecció. En el seu discurs va fer una defensa enèrgica de la llibertat d'expressió, un valor que va qualificar "d'universal".

Obama va titllar el vídeo blasfem sobre Mahoma que ha provocat disturbis en països musulmans de "repugnant", però també va assegurar que "cap vídeo o calúmnia justifica la matança d'innocents". El president es va esforçar per defensar la llibertat d'expressió, fins i tot si s'utilitza per generar odi i violència. "Com jo, la majoria dels americans són cristians, però no prohibim la blasfèmia contra les nostres creences sagrades", va dir davant un públic dividit en aquesta qüestió.

Obama també va mencionar el conflicte de Síria i va demanar un cop més la renúncia de Baixar al-Assad, a qui va acusar de "torturar nens i disparar coets" contra civils.

Aquest any el president ha defugit les reunions bilaterals per evitar que cap conflicte exterior perjudiqui la seva campanya electoral. Fins i tot va renunciar reunir-se amb el seu aliat israelià, el primer ministre Benjamin Netanyahu, i el flamant president d'Egipte, Mohammed Mursi. L'aspirant republicà a la Casa Blanca, Mitt Romney, també va evitar centrar-se en la política exterior durant el seu discurs en el fòrum Clinton Global Initiative, fundat per l'expresident Bill Clinton.

El republicà va fer una defensa del capitalisme i de la lliure empresa. Romney va assegurar que el dret el treball és el que reclamava Mohamed Bouazizi, el botiguer tunisià que es va immolar i va desencadenar la Primavera Àrab.

Rajoy vol diàleg sobre Gibraltar

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, també tenia previst intervenir ahir -de matinada a Catalunya- a l'Assemblea General de l'ONU, on, segons va explicar abans, volia demanar un diàleg "directe i sincer" sobre Gibraltar, perquè considera que "ja s'han perdut massa anys", va dir. D'altra banda, Rajoy també havia de presentar la candidatura d'Espanya com a nou membre del Consell de Seguretat per al bienni 2015-2016.

stats