Publicitat
Publicitat

ESTATS UNITS

Obama diu que l’alternativa a l’acord amb l’Iran és la guerra

La majoria republicana del Congrés s’oposa al pacte nuclear

El president dels Estats Units, Barack Obama, va advertir ahir en un discurs a l’American University que l’alternativa a l’acord nuclear amb l’Iran, obtingut fa més de dues setmanes a Viena, “és algun tipus de guerra”. Obama ha iniciat aquesta setmana una sèrie d’actes per convèncer els nord-americans de les bondats del diàleg amb el seu històric enemic.

En el mateix lloc on el president John F. Kennedy va fer el seu famós discurs a favor del desarmament nuclear -vuit mesos després de la Crisi dels Míssils de Cuba-, l’inquilí de la Casa Blanca va subratllar que el text firmat a Viena té les seves bases en la “sòlida” tradició diplomàtica que va guanyar la Guerra Freda “sense disparar cap tret” contra la Unió Soviètica.

Kennedy va haver de persuadir els legisladors de la necessitat de donar suport a la negociació d’un tractat de prohibició parcial de proves nuclears amb la Unió Soviètica. Obama, com el seu antecessor, també fa ara front a una forta oposició al Congrés dels Estats Units. Les dues cambres, amb majoria republicana, molt probablement votaran a principis de setembre en contra de l’acord nuclear amb la república dels aiatol·làs.

En el seu discurs, el mandatari nord-americà va intentar respondre als crítics de la negociació amb Teheran per frenar el programa nuclear iranià i va assegurar que el pròxim vot al Congrés serà “la decisió més important en política exterior des de la Guerra de l’Iraq”. Obama va lamentar que la mateixa gent que va donar suport a aquella intervenció ara s’oposi a l’acord amb l’Iran.

L’acord prohibeix al règim iranià construir una arma nuclear a canvi d’aixecar les sancions que les Nacions Unides i països occidentals li van imposar i han afectat l’economia iraniana.

Si el Congrés desaprova el pacte amb l’Iran tot i les seves paraules d’ahir, Obama ja ha dit que vetarà qualsevol legislació que busqui bloquejar el pacte i espera que els legisladors del seu partit li donin suport.

Intervencions militars

Obama va recordar que havia ordenat accions militars en set països (l’Afganistan, l’Iraq, el Iemen, Líbia, el Pakistan, Síria i Somàlia) per assegurar que no dubtarà a utilitzar la força militar si Teheran no compleix amb l’acord. “El material nuclear no és una cosa que es pugui amagar en un armari -va dir-. Si l’Iran fa trampa, ho sabrem”.

“¿Com podem, segons bona consciència, justificar la guerra abans que hàgim provat un acord diplomàtic que arriba als nostres objectius?”, es va preguntar el president. Per a Obama, les crítiques a l’acord no estan justificades, ja que gràcies a aquest acord “s’ha aturat per primer cop en deu anys el progrés del programa nuclear de l’Iran”. A més, “talla tots els camins de l’Iran cap a la fabricació d’una bomba atòmica”.

Abans de marxar de vacances, demà, Obama donarà entrevistes a diversos mitjans per continuar la seva campanya en defensa de l’acord nuclear. D’aquesta manera vol contrarestar la pressió d’alguns grups d’interès, liderats per Israel i el lobi proisraelià AIPAC, que demanen als legisladors un vot contrari al pacte. AIPAC s’ha compromès a gastar més de 25 milions de dòlars en una campanya per bloquejar el pla.

D’altra banda, dimarts el primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, ja va fer un discurs per internet dirigit a 10.000 jueus americans per demanar-los que s’oposin a un acord “perillós”. “Ara l’Iran aconseguirà tots aquests diners [per la retirada de les sancions econòmiques] i finançarà encara més terrorisme -va dir-. El pacte ho empitjora tot, causarà la mort de molta gent. És senzillament horrible”.

La Casa Blanca també va publicar aquesta setmana tot l’acord nuclear entre l’Iran i el grup 5+1 (els Estats Units, el Regne Unit, la Xina, Francia i Rússia, més Alemanya). El document, de 159 pàgines, té anotacions del secretari d’Estat, John Kerry, el d’Energia, Ernest Moniz, i el del Tresor, Jacob Lew.

Igual que Kennedy fa més de mig segle, Obama va demanar una “pau pràctica i assequible”.