Publicitat
Publicitat

Obama limitarà el subministrament de material militar a la policia

El president dels EUA vol millorar la relació entre les forces de l'ordre i la població, després dels disturbis viscuts els últims mesos en diverses ciutats del país

El president dels Estats Units, Barack Obama, vol prohibir de l'ús de fons federals per subministrar cert tipus de material militar a la Policia i també importants restriccions per a l'adquisició d'altres equips.

La mesura, que Obama anunciarà a la localitat de Camden, a l'estat de Nova Jersey, forma part d'un ampli paquet d'accions per millorar la relació entre les forces de l'ordre i la població, després dels disturbis viscuts els últims mesos en diverses ciutats del país.

A recomanació d'un grup d'experts creat el passat desembre, el govern dels EUA preveu vetar l'adquisició amb fons federals de tota una llista d'equipament, que inclou tanquetes blindades, armes de gran calibre, llançagranades o baionetes.

A més, altres equips, com certs vehicles blindats, material antiavalots i algunes armes i municions només podran subministrar-se amb un criteri més estricte que l'actual.

Autorització municipal

Entre altres coses, l'ús d'aquest tipus de materials ha de comptar amb el vistiplau dels alcaldes o els municipis, amb una clara explicació del per què és necessari i els agents han d'haver estat entrenats en el seu ús.

A més, les forces de l'ordre hauran de registrar informació sobre tots els "incidents significatius" en què s'hagin utilitzat aquests equips, dades que es podran fer públiques, segons ha informat la Casa Blanca en un comunicat.

La reforma arriba després de l'important debat generat arran dels disturbis a Ferguson (Missouri), iniciats després de la mort a mans de la Policia d'un jove negre, i després repetits en altres localitats com Baltimore (Maryland).

Entre altres, el fiscal general dels EUA, Eric Holder, s'havia expressat ja fa mesos a favor de revisar l'ús d'equips militars per part de la Policia, considerats per molts com excessius per controlar manifestacions majoritàriament pacífiques.