ESTATS UNITS
Internacional 04/12/2012

Obama, negociador inflexible per evitar l''abisme fiscal'

Peter Baker
2 min
Barack Obama i la seva dona, Michelle, durant un homenatge a icones de la cultura nord-americana.

THE NEW YORK TIMES / WASHINGTONEnmig de les demandes dels republicans a Obama perquè proposi i detalli noves retallades per evitar una crisi fiscal a final d'any, la resposta del president es redueix a això: vostès primer. És el nou posicionament que Obama ha adoptat a l'inici del seu segon mandat, ara que demòcrates i republicans negocien per evitar l' abisme fiscal , una acumulació de retallades i pujades d'impostos programades a finals d'any.

Barack Obama, marcat per negociacions fracassades durant el seu primer mandat i encoratjat per la victòria en els últims comicis, ha mostrat una nova faceta, que consisteix a aferrar-se a una línia liberal i frustrar els republicans a l'altra banda de la taula de negociacions.

Disciplinat i inflexible, el president dels EUA defensa l'augment d'impostos als més rics sense oferir res per frenar la despesa ni revisar els programes d'ajuda més enllà del que ja havia ofert l'any passat. Fins que els republicans no mostrin el seu nou pla, Obama no canviarà el seu.

La seva posició és producte d'experiències doloroses. En els seus primers quatre anys a la Casa Blanca, Obama va oferir repetidament als republicans iniciatives que considerava que estimularien la despesa i reduirien el dèficit, però ells o bé les trobaven inadequades o bé les acceptaven però seguien demanant-ne més. Els republicans l'acusen de no haver fet mai esforços seriosos per comprometre's i d'alliçonar-los sobre el que haurien de voler en lloc d'escoltar les seves demandes.

Contra rellotge

En qualsevol cas, les dues parts no han arribat a cap acord aquest cap de setmana i tenen menys d'un mes fins que una sèrie de dolorosos augments impositius i retallades entrin automàticament en vigor, cosa que augmentarà el risc del que molts economistes veuen com la nova recessió de la primera potència.

Obama es nega a proposar més retallades fins que els republicans no acceptin augmentar els impostos als més rics i els republicans rebutgen la pressió sobre les rendes més altes i demanen més austeritat.

La posició del president és un canvi notable després de passar-se el primer mandat intentant endevinar què volien els republicans. Quan va dissenyar un programa per estimular la despesa poc després d'assumir el càrrec, Obama va dedicar gairebé un terç dels diners a retallades d'impostos perquè assumia que agradarien als republicans. Però no la va encertar. De la mateixa manera, el seu projecte d'atenció sanitària universal va incloure elements de lliure mercat perquè creia que satisfarien els republicans. Però tampoc la va encertar.

L'enfocament amb què el president ha començat a negociar comporta un risc. Els republicans entenen que augmentar els impostos als més rics és la prioritat d'Obama, així que en lloc de cedir, alguns estrategs diuen que haurien d'aguantar per treure més suc de l'acord final.

"Només li importa un detall: augmentar impostos als rics", va dir Tony Fratto, exoficial de la Casa Blanca i del Tresor en el mandat de Bush fill. "Tota la resta és secundari. Per això, si els republicans ho accepten, serà l'últim pas. Crec que és força evident que Obama sacrificarà qualsevol cosa per aconseguir-ho. És l'única victòria que pot obtenir".

stats