Publicitat
Publicitat

Obama: "Els nord-americans no estan tan dividits com sembla"

El president nord-americà ha condemnat les morts dels cinc policies a Dallas i ha fet una crida a la unitat de la societat americana

Barack Obama ha viatjat a Dallas per fer un discurs en record dels cinc policies assassinats el passat dijous per un home afroamericà ex membre de l'exèrcit dels Estats Units. El president ha parlat en un moment en que les tensions racials són al centre del debat després de la mort, la setmana passada, de dos homes negres a mans de la policia. Obama ha estat acompanyat per la primera dama, Michelle Obama, el vicepresident, Joe Biden, l'alcalde de Dallas, Michael Rawlings, i l'ex president George W. Bush, i la seva dona, Laura Bush. Està previst que el president es reuneixi amb els familiars de les víctimes.

El president ha tingut paraules d'ànims per a les famílies i els amics de les víctimes. "La gent de Dallas i d'arreu del país està patint per la mort de cinc americans", ha lamentat. Obama ha recordat la feina de cada dia dels cossos de policia. Els cinc policies morts van "respondre a una crida que va més enllà d'ells mateixos". Ha condemnat els atacs, que van tenir lloc en una "manifestació cívica i tranquil·la" en que els "policies no eren l'objecte de la protesta". Als Estats Units "no tenim militars que decideixin les normes", ha dit Obama, "tenim servidors públics com els que se'ns han emportat".

El màxim dirigent nord-americà ha posat sobre la taula el problema del racisme i la divisió social que viu el país i ha apel·lat a una societat "on els membres de la minoria afroamericana no se sentint injustament atacats per la policia, i on la policia no se senti en el punt de mira de la minoria afroamericana".

Ha destacat el paper de la població de Dallas, que després dels atacs no va respondre de manera violenta, en el que segons el president és una demostració "del significat de la perseverança i l'esperança".

Obama ha apel·lat també a la unitat de la societat i ha agraït el "lideratge" que ha demostrat la població de Dallas després dels atacs. "Avui aquí he vist què passa quan som una sola família americana", ha dit el president.

Obama ha defensat la feina de la "majoria dels policies del país" i ha parlat també de la violència racial i ha advertit que "cap institució és totalment immune al biaix racial". També ha apel·lat la unitat de la societat americana per fer front als reptes del país. Durant el seu discurs, el president ha fet constants crides a la unitat: "hem d'anar junts i mostrar el millor de nosaltres mateixos"

Aquesta no és el primer discurs que fa Obama. El president ja havia fet diverses declaracions en relació als atacs de Dallas. Des de Polònia, on el president nord-americà assistia a la cimera de l'OTAN, va qualificar els atacs de "despietats, calculats i menyspreables".

L'ex president George W. Bush també ha parlat durant l'acte. Ha tingut un record individual per cada un dels policies morts, els quals ha considerat que "són una inspiració". "La seva mort és injusta i no la podem entendre", ha lamentat.  

Bush ha protagonitzat la imatge curiosa de l'acte en trencar la seriositat i gravetat en el moment que les personalitats convidades s'han agafat de les mans per cantar un himne i ha seguit el ritme de la música amb excessiva gestualització. 

Durant l'acte també han intervingut l'alcalde de Dallas, tres líders espirituals - una catòlica, un musulmà i un jueu -, membres del cos de policia de Dallas i diverses personalitats. Tots ells han recordat les víctimes, han apel·lat a la unitat i han rebutjat la violència i l'odi racial.