CURSA PER LA CASA BLANCA
Internacional 04/09/2012

Obama vol recuperar l'esperit electoral del 2008

Avui comença la convenció demòcrata a Charlotte, a Carolina del Nord. El president Obama i el seu partit buscaran mobilitzar les bases, recuperar la il·lusió dels votants i desacreditar el seu rival.

Núria Ferragutcasas
3 min
Obama vol recuperar L'esperit electoral del 2008

CHARLOTTE (CAROLINA DEL NORD).En el seu discurs a la convenció demòcrata del 2004, un desconegut senador d'Illinois, Barack Obama, va rebutjar la divisió dels Estats Units en estats conservadors i liberals. Les paraules del jove polític afroamericà van commoure el país i el van catapultar a la primera fila de l'escena política. Quatre anys després, en un estadi de Denver entregat i davant unes majestuoses columnes gregues, Obama prometia superar partidismes i governar per a tothom durant la seva històrica acceptació de la nominació demòcrata. Avui, però, al final del seu primer mandat, el país està desencantat i està més polaritzat que mai. El president necessita aquests dies convèncer els votants que el seu govern ha avançat, tot i que lentament, per aconseguir el canvi promès.

Mobilitzar les basesEl president necessita una participació alta

El 2008 el candidat Obama mobilitzava masses a cada lloc que anava, però aquest any és diferent. L'entusiasme dels seus seguidors és menor i les seves promeses de canvi i esperança són insuficients per convèncer els votants. D'altra banda, els republicans estan més motivats per derrotar el president aquest novembre. Així, el primer objectiu de la convenció demòcrata és mobilitzar les bases del partit. Només amb la seva ajuda, Obama pot aconseguir una participació elevada que és crucial per a la seva reelecció.

Atacs contra el seu rivalEls demòcrates intentaran desacreditar Mitt Romney

El candidat Mitt Romney va intentar la setmana passada millorar la seva imatge de líder i va titllar de fracàs la gestió econòmica d'Obama. El president, amb l'ajuda del partit, buscarà desacreditar el seu rival i explicarà que un vot als republicans és tornar a les polítiques del passat que van provocar la crisi. A més, intentaran convèncer els votants que Mitt Romney no entén les preocupacions de la classe mitjana i que, amb l'elecció de Paul Ryan com el seu vicepresident, ha optat per assumir posicions extremes de l'ala dreta del seu partit i del moviment ultraconservador Tea Party.

Un missatge econòmic

Plantejar un pla econòmic per a la classe mitjana

Només un 37% dels nord-americans creuen en la gestió econòmica d'Obama, segons una enquesta de Gallup. El president necessita explicar un pla econòmic viable per reduir l'atur, que continua per sobre del 8%, i augmentar el creixement del país. A més, assegurarà que un increment d'impostos als més rics, acompanyat d'una reducció de la despesa, sobretot la militar, és l'única manera de mantenir les oportunitats i el nivell de vida de la classe mitjana. D'altra banda, a la convenció s'afirmarà que és Romney i no Obama qui posa en perill el Somni Americà.

Recuperar la il·lusióObama buscarà recuperar la confiança dels votants

En el seu discurs, Romney va satiritzar les promeses de canvi de Barack Obama de fa quatre anys i va intentar seduir els votants decebuts amb la seva presidència. A més, la divisió i crispació política han augmentat en el seu mandat. És per això que Obama ha de renovar el seu missatge, tornar inspirar els seus seguidors i convèncer els indecisos que les seves polítiques, com la reforma sanitària, han estat bones per al país. Obama també afirmarà que la recuperació econòmica és un fet amb la creació de 4 milions de llocs de treball, però haurà de justificar per què encara hi ha 13 milions de persones sense feina.

Política exteriorEls èxits d'un lideratge fort i multilateral

Durant la convenció republicana, l'exsecretària d'Estat Condoleezza Rice va censurar la política exterior del president perquè considera que lidera des de "la segona fila", i el senador d'Arizona John McCain va criticar la passivitat del govern Obama davant el conflicte sirià. Els demòcrates, però, creuen que un dels grans èxits d'Obama és la seva gestió en aquest àmbit. Per això, presentaran Obama com un líder audaç que va aconseguir matar l'enemic número 1 del país, Ossama bin Laden, va acabar amb la impopular guerra de l'Iraq i ha començat a retirar les tropes de l'Afganistan. D'altra banda, lloaran la política multilateral d'Obama que, segons ells, ha permès acabar amb Muammar al-Gaddafi i contenir la política nuclear del règim de l'Iran.

stats