ESTATS UNITS
Internacional 20/01/2013

Obama renova amb Martin Luther King

Barack Obama jura avui el càrrec de president dels Estats Units a la Casa Blanca, envoltat de la seva família. La cerimònia pública es fa demà davant el Capitoli i amb menys assistència que a la del 2009.

Núria Ferragutcasas
3 min
Obama pintava ahir les lleixes d'una escola, en una acció de voluntariat a Washington.

WASHINGTONEl president nord-americà, Barack Obama, jurarà avui el càrrec per al seu segon mandat en una cerimònia privada a la Casa Blanca, envoltat d'amics i familiars. La pompa, la festa, la desfilada i el discurs del president arribaran demà. Aquest any, per setè cop a la història, la inauguració oficial establerta a la Constitució cau en diumenge i, seguint una tradició iniciada pel president James Monroe el 1821, la celebració de la investidura es retarda un dia. Això suposa que el president Obama jurarà el càrrec dos cops.

D'altra banda, tots els actes de la inauguració presidencial es faran el dia que es commemora la memòria del reverend Martin Luther King. Aquesta coincidència també es va produir durant la segona presa de possessió del càrrec del president demòcrata Bill Clinton.

La figura del líder del moviment dels drets civils tindrà una presència destacada en la cerimònia. En la jura del càrrec, Obama utilitzarà dues bíblies, una de Martin Luther King i una altra del president Abraham Lincoln, i s'espera que faci referència al reverend en el seu discurs inaugural. Avui, en canvi, farà servir la Bíblia de la seva sogra.

El president Obama només tenia dos anys quan el 1963, des de les escalinates del monument a Lincoln a Washington, Luther King va pronunciar el seu parlament històric "Tinc un somni". En aquest discurs, el defensor dels drets civils somiava en un país on les persones "no seran jutjades pel color de la seva pell sinó pel contingut del seu caràcter".

Malgrat la fastuositat dels actes, la inauguració del segon mandat d'Obama no tindrà la mateixa transcendència que la primera, fa quatre anys. "La celebració serà molt més petita que la del 2009 per una raó òbvia: la seqüela mai té la brillantor de l'original. I l'original, fa quatre anys, era la presa de possessió del primer president afroamericà de la història del país", assegura Michael Cornfield, professor de ciència política de la Universitat George Washington.

De fet, les autoritats esperen una assistència de 800.000 persones a la cerimònia i al discurs inaugural de demà, és a dir, menys de la meitat que el 2009. D'altra banda, aquesta davallada d'assistència de públic és habitual en l'inici dels segons mandats presidencials.

Sense els 100 dies de gràcia

El públic, doncs, serà menys nombrós però el que sí que es repeteix respecte al 2009 és una situació econòmica greu que deixarà altre cop Obama sense els seus 100 dies de gràcia. Fa quatre anys, el president va negociar un polèmic pla d'estímul de l'economia per evitar el col·lapse del sistema financer i de l'economia del país. Aquest any, farà front a un problema menys important però amb conseqüències devastadores si no s'arriba a un acord amb els republicans.

A finals de febrer, el govern dels Estats Units farà fallida si el Congrés dels Estats Units no decideix apujar el sostre del deute públic, que ja supera els 16,4 bilions d'euros. A més, també entraran en vigor unes fortes retallades de programes socials i del pressupost de defensa que poden abocar el país a una altra recessió. Els republicans van anunciar divendres passat que estan disposats a aprovar aquesta setmana que ve un increment del límit d'endeutament del govern durant tres mesos per donar més marge a les negociacions.

Això dóna un respir a Obama però no és una solució. L'amenaça per a l'economia continua, ja que les retallades no s'endarrereixen. Tot i així, una oposició republicana més flexible dóna esperances a un acord final pel bé del país.

stats